Gemeente Arnhem stopt met wijkgericht werken

Overleg met de wijkwethouder in Malburgen West.

ARNHEM – De gemeente Arnhem stopt in zijn geheel met wijkgericht werken. Dit geldt nu ook voor de opbouwwerkers en participatiemedewerkers van Rijnstad. De medewerkers hebben dat vandaag te horen gekregen.

Eerder had de gemeente Arnhem al besloten om te stoppen met de gemeentelijke wijkregisseurs.

Met ingang van 1 januari 2017 wordt het opbouwwerk en participatiewerk afgebouwd. De maatregel moet uiterlijk na twee jaar voltooid zijn.

Wijkgericht werken bestaat in Arnhem al sinds 1990. Met wijkgericht werken wil de gemeente de zeggenschap en betrokkenheid van burgers bij de eigen leef- en woonomgeving aanspreken en bevorderen.

Op wijkniveau zijn overlegvormen ingesteld, waarin wijkbewoners zo nodig met gemeentelijke wijkfunctionarissen en betrokken maatschappelijke organisaties overleggen en werken aan een leefbare wijk. Aan dat laatste aspect gaat dus nu een eind komen.

De maatregel komt uit de koker van wethouder Martijn Leisink (D66) van Financiën. Medewerkers van Rijnstad vermoeden dat Leisink het wijkgericht werken een achterhaald instrument vindt en liever inzet op zelfstandigheid en burgerparticipatie.

Naar verluid weigert wethouder Anja Haga (ChristenUnie), onder wiens portefeuille het wijkgericht werken valt, om de maatregel aan te kondigen.

Daarop is afgesproken dat de wijkwerkers van de gemeente de taak kregen om het nieuws over te brengen aan de wijk. Werknemers zijn door de directeur van Rijnstad, Luciënne van den Brand, vrijdag geïnformeerd.

De vraag is of de nieuwe gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel zich kan vinden in deze ontwikkeling. Van Wuijtswinkel is als gemeentesecretaris verantwoordelijk voor het ambtelijk apparaat.

Dit artikel wordt later aangevuld. De gemeente is gevraagd om een reactie.

Foto: Malburger.nl.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gemeente Arnhem stopt met wijkgericht werken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*