Gemeente creëert digitaal hart van de wijk

De gemeente Arnhem is bezig met het opzetten van een digitale wijkgids, die gekoppeld gaat worden aan de wijkwebsites van Arnhem. Alles in Kaart is een nieuw digitaal verzamelpunt in Arnhem. Alles in Kaart heeft een eigen website én is direct verbonden met elke wijkwebsite.

Alles in Kaart is een initiatief van de gemeente Arnhem en wordt in 2009 uitgevoerd, binnen het programma Hart van de Wijk. De eindredactie en het onderhoud is in handen van de redacties van de wijkwebsites. Maar het digitale hart van de wijk, werkt pas echt goed wanneer ook wijkbewoners en (wijk)organisaties meedoen. Meedoen wil zeggen dat gegevens, activiteiten en nieuws zelf op de site worden gezet én ververst.

De gemeente vindt het belangrijk, dat haar inwoners zo veel als mogelijk deelnemen aan het dagelijkse leven in hun eigen buurt op wijk. Dat bevordert de onderlinge samenhang en komt de leefbaarheid van de eigen woonomgeving ten goede. Om te kunnen deelnemen is het wel noodzakelijk dat iedereen weet wat er in de eigen wijk te doen is.

Het doel van Alles in Kaart is, dat deelname aan activiteiten in de wijk wordt vergroot en daarmee bewoners zich meer betrokken voelen bij hun wijk. De wijkgids bevat informatie over voorzieningen, organisaties, activiteiten en netwerken; het biedt overzichten, een wijkagenda en een vraag/aanbod-module (digitaal prikbord). De informatie is bedoeld voor wijkbewoners die willen weten wat er in hun wijk gebeurt. Dat varieert van contactgegevens van het wijkplatform, de datum en plaats van een straatvoetbaltoernooi tot lestijden van een computercursus.

Bewoners kunnen ook informatie toevoegen op de site door bijvoorbeeld een oproep te plaatsen voor een eigen activiteit of in contact te komen met andere wijkbewoners. Voor organisaties en instellingen is de informatie op de website eveneens goed bruikbaar. Het (activiteiten)aanbod van de organisatie kan geplaatst worden en kan eenvoudig afgestemd worden met het aanbod van andere instellingen.

“Alles in kaart” bestaat inmiddels voor de wijken Malburgen en Elderveld. Nog voor de zomervakantie zijn ook de digitale informatiepunten voor Holthuizen, Vredenburg, Kronenburg, Rijkerswoerd (HVKR), de Burgemeesterswijk en Schaarsbergen in de lucht. Daarna volgen de andere wijken.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gemeente creëert digitaal hart van de wijk"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*