Genoeg aandacht voor Rijnboog in Arnhem dubbelstad

{

Het boek Arnhem dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten van mijn hand, dat op 29 november a.s. verschijnt, telt vijf hoofdstukken. In het tweede ervan worden wijken, buurten en straten rondom het centrum behandeld. Geen wonder dus dat er genoeg valt op te merken over Arnhems oude hart. Of, zoals ik schrijf: “Als ergens de historie van deze stad nog te traceren is, is het in het centrum”. De Markt, Wever- en Bakkerstraat, de singels, het Stationsplein, Rijnstraat en Utrechtsestraat zijn buurten die met hun zevenen goed zijn voor vele pagina’s kopij en dito foto’s van René Wouters.

Markt
Dorpen en steden die er toe doen, hebben één of meer markten. Zo ook in Arnhem. Daar toont de echte Markt vóór het Huis der Provincie alleen autoblik en wordt de jaarlijkse kermis opgetuigd. Op het Kerkplein voor de Eusebiuskerk, die eeuwig in de steigers staat, worden de wekelijkse groeten- en warenmarkten georganiseerd. Tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944, werden vrijwel alle gebouwen op of rondom de Markt vernield of zwaar beschadigd. Ook de Sabelspoort, maar die werd gelukkig herbouwd en maakt nu deel uit van het Provinciehuis. Aan de westzijde van de Markt is een stadsrafelrandje. In 2014 wordt daar gestart met nieuwbouw in het zogeheten Paradijsgebied. Die bouw in het kader van de Rijnboogplannen, moet de crisiswederopbouw van n√° de oorlog doen vergeten. Weet u nog, dat op de hoek Nieuwstraat en Kleine Oord tot halverwege de jaren zeventig van de 20ste eeuw, het kantoor van Hypotheken en Kadaster stond? Het dateerde uit 1909 maar moest het veld ruimen voor de bouw van parkeergarage Langstraat. Jammer. Anno 2013 zou dit gebouw waarschijnlijk een monumentale status hebben gekregen.

Wever- en Bakkerstraat
Dit is een eeuwenoud stukje stad in het hart van Arnhem, dat door de ingrepen van het Rijnboogproject van aanzien zal veranderen. Zo zal het Bartokkwartier, een project tussen Kortestraat, Kleine Oord, Weverstraat en Rijnstraat, straks ruimte bieden aan appartementen, winkels en een parkeergarage. Als de economie aantrekt, is het de bedoeling dat vanuit de Weverstraat een doorgang naar nieuwe pleintjes en straatjes ontstaat. Bij het officieuze Bartokpark, aan de voet van Rozet, ligt momenteel een aardvarken te ronken.
De Rijnkade was in de tweede helft van de 19e eeuw levendiger dan nu. Het gonsde er van de drukte; schepen voeren af en aan. Trouwens, aan de overkant van de Rijnkade lag vanaf 1889 de Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij (ASM). Wie herinnert zich nog het kloppende geluid van het inslaan van klinknagels? Op de Rijnkade is het momenteel vooral horeca dat de klok slaat. In de Rijnstraat en omliggende straten als Vijzel-, Ketel- en Roggestraat bevinden de landelijke winkelketens als Hema, Blokker, De Bijenkorf, H&M, Vroom & Dreesmann en C&A. McDonald’s bakt er zijn hamburgers, waar De Bijenkorf – tot veler verdriet – op punt van vertrekken staat.

Metamorfose
Het huidige Willemsplein startte met de sloop in 1836 van de stadsmuur en de bouw van de Willemskazerne op wat sinds 1950 het Gele Rijdersplein heet. Dat plein oogt na ruim zestig jaar wat sleets. De plannen voor metamorfoses volgen elkaar snel op.
Nog meer details over Willemsplein, Korenmarkt, Stationsplein (immer onder constructie), singels en Utrechtsestraat – verlucht met prachtige foto’s – staan in Arnhem dubbelstad. Er moet wat leesvoer voor u overblijven!

Onderschrift foto: Holiday Inn Express-hotel, Rozet en aardvarken
Foto: René Wouters

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Genoeg aandacht voor Rijnboog in Arnhem dubbelstad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*