Gezien: Great Minds in Luxor Live

{

Waar voorprogramma’s normaliter een beetje tijdvulling zijn bij optredens, gaat bij Brandwerk het dak er af. De drie jonge jongens gebruiken het hele podium, ze hangen meer in de lucht dan dat de voeten op de grond staan. De zaal doet lekker mee, het is ook bijna onmogelijk om stil te blijven staan. Door de dreads en energie is het bijna of je bij een Zwart Licht optreden bent. Goede keus dus van de Great Minds om deze jongens mee te nemen op tour. Iets om in de gaten te houden, het Brandwerk-collectief!

Maar daar komen we niet voor. De goedgevulde Luxor komt voor Great Minds. De Nederlandse hiphopsupergroep bestaande uit Jiggy Dje, Winne en Sticks die samen met producer Dr. Moon. Bijna stiekem begint het optreden met Sticks met het nummer Hooggeleid. De zaal reageert wat lauwtjes na de energie van Brandwerk. Daarna volgt ‘Dak van de Wereld’. Ik weet niet wat ik zie als Jiggy en Sticks synchroon een soort ingestudeerd huppeltje doen. Het schuurt een beetje. Het Great Minds materiaal voelt te overgeproduceerd. Ingestudeerde grapjes en zaklampen bij Bommen in Boston, het komt bij mij vreemd over. Is het een slecht optreden?

Nee, dat niet. Met zoveel podium-ervaring, zoveel klassiekers en zo’n volle zaal, gaat het ook wel los. Maar niet bij de Great Minds nummers. Wel bij Winne, Sticks en Jiggy. Ook de gastoptredens van Spacekees en Wudstik, tegenwoordig bekend van The Voice of Holland, zijn geweldig. Vooral Wudstik maakt indruk met zijn stem en hoe makkelijk hem het zingen af lijkt te gaan.

Wudstik en Jiggy gisteren in Luxor

Eerlijk is eerlijk, met het afsluitende Doag gaat de zaal wel helemaal los. Het kan dus wel. Maar mijn eindconclusie is dat de som der delen niet altijd per definitie meer oplevert. Een clubtour van Winne, Jiggy en Sticks met eigen materiaal zou perfect zijn. Ze lopen alledrie al zolang mee en laten nu al zien dat er genoeg overlap is. Er is over en weer veel gesamplet van elkaar, gedisst of samengewerkt. Of de Luxor dan weer opnieuw moet worden opgebouwd? Grote kans van wel. Maar tot die tijd is Great Minds een prima alternatief. Maar geen huppeltjes meer doen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gezien: Great Minds in Luxor Live"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*