Klarendal en oud papier

{

Afgelopen september kregen alle bewoners van Klarendal – net als vele andere bewoners in de stad – een brief in de bus over een nieuwe manier van inzameling van oud papier en karton. De gemeente meent dat er te veel oud papier bij het restafval terecht komt en dat het leveren van een minicontainer voor de laagbouwwoningen een oplossing is. Bewoners van hoogbouw (bovenwoningen) kunnen nog ouderwets hun doos aan de straat zetten, totdat er ondergrondse containers worden geplaatst.

Is het in zo’n dichtbevolkte wijk wel handzaam om er nóg een container bij te hebben, zullen bewoners actiever afval scheiden? In Sint Marten waren er als snel negatieve reacties. Ook wij vroegen via Facebook om reacties op dit nieuwe systeem, en er kwamen er veel – van heel positief tot heel negatief‚Ķ

Zo zegt Saskia Holterman: “Ik ben erg blij dat we straks een ondergrondse krijgen! Kan ik wanneer ik dat wil mijn oud papier weg doen. Nu komt het nog wel eens voor dat ik het een keer vergeet en het allemaal op de gang komt te staan. Nu nog voor het plastic en ik heb geen last meer van een stinkende kelderbox!”. Maar Esther Beugelink “Had er graag een stukje grond bij gehad, wat is de volgende container, plastic?”. Ook Thomas Herbers is niet blij: “Papier is geen afval. En nu is er weer 180 liter tuin verdwenen in alweer de derde container op mijn terrein. Als ik hem buiten op de stoep laat staan krijg ik een boete. Lekker dan, meer dan 500 liter tuinruimte verdwenen binnenin die containers. Lelijke krengen!” Mark Wullink had weer een andere reden om niet blij te zijn “Wij hebben ons afgemeld voor de container. Goed initiatief op zich, gezien het eenvoudiger is voor het ophalen inderdaad (vocht en wind maakt er vaak een behoorlijk zootje van). Alleen hebben we een kleine achtertuin, geen voortuin en geen achterom. Iedere keer met de containers door het huis rijden is geen optie. Voor ons is het eenvoudiger als er een verzamelpunt (ondergrondse containers) in de straat of de buurt is voor de verschillende afvalstromen”. Zo blijkt toch vaak dat van kleine huisjes met kleine tuintjes best veel wordt gevraagd van de Arnhemse burger.

Opmerkelijk kwam Eline Zeelenberg er tussen: “Ik vind het een slecht idee: uit onderzoek bij andere gemeentes blijkt dat er zo minder geld bij de verenigingen binnenkomt omdat meer mensen het papier zelf weg moeten brengen. Gewoon minder kilo’s dus. Daarnaast gaan minder mensen papier scheiden als ze het zelf weg moeten brengen, omdat ze het dan teveel moeite vinden. Arnhem loopt achter de feiten aan.”

En zo komen we bij de Leuke Linde. Vrijwilligers van de Leuke Linde halen namelijk al jaren het oud papier aan de straten op en krijgen per kilo een vergoeding die ten goede komt aan de bouwspeelplaats. Reaguurders op Facebook dachten dat dit nu voorbij zou zijn. Maar nee, de ze blijven oud papier ophalen en containers legen blijkt stiekem iets meer werk te zijn dan dozen inladen. Zodra echter de ondergrondse containers worden geplaatst voor de bovenwoningen, is het de vraag of die vergoeding wel evenredig blijft omdat die kilo’s niet in de wagen van de Leuke Linde komen. De Leuke Linde zal dan samen met andere verenigingen actie gaan ondernemen.

TIP VOOR BEWONERS VAN HOOGBOUW: Maak afspraken met je onderburen die een container hebben om daar oud papier in te verzamelen. Zo komen de kilo’s alsnog ten goede van de Leuke Linde.

Foto: Drie containers én plastic afvalzakken; een Klarendals huishouden wat het binnen zijn territorium niet kwijt kan

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Klarendal en oud papier"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*