Gezocht: het originele zwaard van Karel van Gelre uit 1515

Waarschijnlijk is op deze foto het originele zwaard te zien

Het is bijna 75 jaar geleden dat de Eusebiuskerk in Arnhem tijdens de Slag om Arnhem grotendeels werd verwoest. Wonderwel overleefde het harnas van de beroemde Karel van Gelre deze geweldsexplosie. Het zwaard bij het harnas is sindsdien helaas verdwenen. Dit jaar ondergaat het harnas een grondige restauratie, als daar met crowdfunding voldoende geld voor wordt opgehaald. De restauratie is niet compleet zonder zwaard, zo stelt het bestuur van de kerk. En daarmee is de landelijke zoektocht naar het zwaard begonnen.

Zoektocht

‘Het is zoeken naar een speld in een hooiberg’, zo stelt Peter Berns, bestuurslid van de Eusebius en initiator van de crowdfundingsactie, ‘maar dit moeten we proberen. Het is niet zo dat we zelf in allerlei archieven gaan grasduinen. Wie weet dat de aandacht voor dit zwaard in de media en online een groot publiek bereikt en er dan toch iemand is die de gouden tip kan geven. We hebben ondertussen een prachtig aanbod gekregen van een restaurator die voor ons heel precies een kopie van maken, maar hoe geweldig zou het zijn als het échte zwaard uit 1515 toch nog wordt gevonden.’

Cadeau van Arnhem

De zoekactie naar het zwaard en de restauratie van het harnas maken deel uit van een grotere herinrichting van de Eusebiuskerk. Het praalgraf en harnas van Karel van Gelre spelen daarin een centrale rol. Hertog Karel streed zijn hele leven om Gelderland onafhankelijk te houden van de rest van Nederland. De inwoners van Arnhem waren hun vorst zo dankbaar dat zij na zijn dood een praalgraf voor hem oprichtten in de Eusebiuskerk.

Uniek in zijn soort

Het harnas is het oudste nog in tact gebleven harnas dat ooit in Nederland is gemaakt (ca. 1530). Het historische object verkeert in slechte staat en is nodig aan restauratie toe. De kosten zijn ongeveer 20.000 euro. Stichting Eusebius Arnhem hoopt het bedrag met crowdfunding snel bijeen te brengen.

 

Ga voor meer informatie over de actie de crowdfunding naar Voor de kunst

Gouden tips via: info@eusebius.nl

Reacties