Herdenking bij Joods monument

Het monument vanaf de achterkant bekeken © joodsmonumentarnhem.nl

Op zondag 13 november 2022 wordt de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst georganiseerd met aanvang 11.00 uur bij het Joods monument Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats onder de Eusebiuskerk.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er in Arnhem 2.300 Joodse mensen. Circa 1.500 Joodse Arnhemmers werden tijdens de oorlog vermoord. Op zondag 13 november wordt daarbij stilgestaan bij de jaarlijkse herdenking bij het Joods monument op de Jonas Daniël Meijerplaats naast de Eusebiuskerk.

De herdenking bij het Joodse herdenkingsmonument wordt geopend met de voordracht van een aantal gedichten door leerlingen van het Beekdal lyceum. Net als afgelopen jaar nemen leerlingen van de school het voortouw bij de herdenking van de slachtoffers van de Jodenvervolging. Leerlingen van de school zijn afgelopen tijd op zoek gegaan naar de achtergrond van de mensen die werden vermoord. Werken van de leerlingen zijn na afloop van de herdenking te zien in de Eusebiuskerk.

Tijdens de herdenking zal gesproken worden door burgemeester Ahmed Marcouch, opperrabijn Binyomin Jacobs en rector Niels van de Graaff van het Beekdal lyceum.

De ceremonie wordt afgesloten met het leggen van bloemen bij het monument ‘Laatste Bagage’. Het Joodse herdenkingsmonument, naar een ontwerp van Betty Jacobs, werd in 2019 onthuld.

De herdenking bij het Joods monument begint zondag 13 november om 11.00 uur.

Reacties