Herdenking concert ter ere van 500 jaar reformatie

Op zondagmiddag 18 juni verzorgt projectkoor Cappella ad Fluvium onder leiding van Peter-Paul van Beekum een concert in de Eusebiuskerk, Kerkplein 1 in Arnhem. Cappella ad Fluvium brengt u in Franse sferen met muziek uit de periode van de Reformatie, precies 500 jaar geleden.

Het concert begint om 16:15 uur en de toegang bedraagt 10 euro. Voorverkoop is mogelijk via de website www.adfluvium.nl. Réforme en Révolte, een concert vol zwierige élégance voorbij strengheid en strijd.

Reformatie

De Reformatie was een turbulente tijd vol strijd waarbij het Protestantisme noordwaarts trok vanuit Frankrijk. En waarbij vooral Calvijn’s ideeën in Nederland weerklank vonden. Vaak geassocieerd met stijfheid, maar eveneens een inspiratiebron waarmee componisten prima uit de voeten konden.

Programma

Deze prachtige, elegante muziek van Franse en Nederlandse componisten doet in het geheel niet denken aan strengheid en strijd. In tegendeel: een feest om naar te luisteren! En een uitgelezen kans om een weinig uitgevoerde orgelmis van de Franse componist Couperin bij te wonen, met medewerking van organist Gerben Gritter.

Verder staat op het programma a capella-muziek van Nederlandse componisten Sweelinck en Claude le Jeune. Beide componisten gebruikten Franse teksten in plaats van het Latijn dat eerder gangbaar was. Zo veranderde de muziek ook mee tijdens de Reformatie.

Over het koor

Cappella ad Fluvium is een projectkoor voor vergevorderde amateurzangers uit de wijde omgeving van Arnhem. Het koor heeft zich gespecialiseerd in werken uit de Renaissance en Barok en voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Het koor is steeds op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Om invulling te kunnen geven aan het hoge ambitieniveau wordt regelmatig samengewerkt met professionele solisten en musici.


Over de dirigent

Peter-Paul dirigeert meerdere kamerkoren in Nederland. Naast zijn werkzaamheden als dirigent is hij als zanger verbonden aan diverse professionele koren waaronder Cappella Amsterdam en Bachkoor Holland.

Meer informatie op www.adfluvium.nl.

Reacties