Herman Centraal: poëziespecial

Johnny van Doorn ©Tom Ordelman

Dinsdag 19 februari: POËZIESPECIAL met dichter des vaderlands TSEAD BRUINJA  en JOHNNY VAN DOORNPRIJS

DICHTER DES VADERLANDS TSEAD BRUINJA

De (zevende) Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja komt op 19 februari naar Herman Centraal! De 44-jarige Friese Amsterdammer schrijft de komende twee jaar gedichten bij nationale gebeurtenissen en treedt op als ambassadeur van de poëzie. Bruinja studeerde Engels in Groningen en geeft les aan de Arnhemse schrijfopleiding van hogeschool ArtEZ. Natuurlijk zal hij op het podium van Luxor Live ook voordragen uit eigen werk.

WEDUWE JOHNNY VAN DOORN

In de voormalige V&D, aan het Johnny van Doornplein, is inmiddels het Johnny van Doorn Center gevestigd. Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Hij werd in 1966 bekend na zijn overdonderende optreden op de dichtersavond Poëzie in Carré. Van Doorn werd door collega-dichters meteen als talent herkend, Campert was een bewonderaar en Vinkenoog noemde hem ‘onze modernste dichter’. Johnny the Selfkicker maakte naam op het podium: zijn bulderend stemgeluid gaf zijn optredens een theatraal effect.

Johnny van Doorn groeide op in Arnhem, op Sint Peterlaan 8. Hij overleed in 1991 in Amsterdam. Yvonne Irene Van Doorn-Mousset komt op 19 februari bij Herman Centraal praten over haar bewogen leven met deze kunstenaar.

JOHNNY VAN DOORN POËZIEPRIJS

Twee jaar na zijn dood, al in 1993, werd de Johnny van Doornprijs in het leven geroepen. Deze prijs werd tot en met 2012 tweejaarlijks uitgereikt aan taalkunstenaars die in de geest van Van Doorn werkten, van Simon Vinkenoog tot en met Nico Dijkshoorn. En toen? Toen viel het stil.

Daarom pleiten journalist Simon Trommel, Walter Jansen (boekhandel Het Colofon) en Johnny’s weduwe Yvonne Van Doorn voor terugkeer van de Van Doornprijs. Yvonne wil de prijs nieuw leven inblazen: “Johnny is nog steeds een voorbeeld en inspiratiebron voor nieuwe generaties dichters. De Johnny van Doornprijs kan de fakkel doorgeven. Johnny begon ook vanuit het niets. Maar hij werd ópgemerkt.”

In zijn geest zal ook een aantal jonge, door Van Doorn geïnspireerde, dichters werk voordragen.

EN VERDER…

Vanzelfsprekend werken we nog aan een aantal andere interessante onderwerpen voor de show van februari. Houd onze Facebook-pagina of nieuwsbrief in de gaten voor een update.

—-

online kaartverkoop via de website van Luxor Live (https://luxorlive.stager.nl/web/tickets/232942): € 7,50 | studenten/CJP € 3,75 | Gelrepashouders € 3,75

—-

Over HERMAN CENTRAAL

HERMAN CENTRAAL is een maandelijkse Arnhemse talkshow met een verrassende mix van (lokale) politiek, kunst en cultuur, maatschappelijke thema’s, burgerinitiatieven, markante personen, bijzondere beroepen, sport, onderwijs en geschiedenis.

We schijnen een lichtje op wat goed gaat en bespreken wat beter moet.

Bij Herman Centraal word je bijgepraat en praat je bij. Op die manier betrekt Herman Centraal Arnhemmers bij de stad en bij elkaar.

Met ingang van september 2018 vind je HERMAN CENTRAAL bij Arnhems enige poppodium Luxor Live. Meer informatie: www.hermancentraal.nl

Hoe komt HERMAN CENTRAAL aan zijn naam?

HERMAN is een anagram van ARNHEM. Vijf jaar geleden haalden bouwvakkers een grap uit door bij het nieuwe station de letters verkeerd om te zetten. Dat is precies wat HERMAN CENTRAAL ook graag wil doen: het licht op de stad nét even anders laten schijnen, waardoor je verrassende nieuwe dingen ziet.

Door wie wordt HERMAN CENTRAAL georganiseerd?

HERMAN CENTRAAL is een initiatief van Basti Baroncini. Hij wordt organisatorisch ondersteund vanuit een stichting die speciaal voor dit doel is opgericht. Achter de schermen werken verschillende Arnhemse vrijwilligers uit media, cultuur en bedrijfsleven samen om de talkshow tot een succes te maken.

Reacties