Heilig Hart werd Gulden Hart

Op het kruispunt van de Burgemeesterswijk, de Gulden Bodem, Sterrenberg en Hoogkamp ligt de Heilig Hartkerk, op een van de hogere toppen van dit heuvelachtige gebied en vanuit de verre omgeving zichtbaar. In 2013 is de Heilig Hart van Jezus kerk uit de eredienst onttrokken en ook al relatief snel verkocht aan ontwikkelaars. Op 9 februari, op de hoek van de Bakenbergseweg en de Izaäk Evertslaan: ontdek het nieuwe gezondheidscentrum Gulden Hart tussen 10.00 – 14.00 uur.

Geschiedenis

De Heilig Hartkerk is gebouwd in 1926-1927 en in gebruik genomen als kerk in 1928. De architect was de heer W.A.M. te Riele (1867-1937). De bouwstijl van de kerk is Traditionalisme, ontleend aan de (neo)gothiek, met expressionistische elementen. Vanwege de architectonische, stedenbouwkundige en cultuur-historische waarde heeft de kerk de status van Gemeentelijk Monument.

Ontwikkelaars noemden het in 2013 gunstig dat het godshuis uit 1927 strak is gebouwd met een minimum aan zuilen om er een gezondheidscentrum in te kunnen realiseren. De behoefte van de bewoners van deze wijken aan een dergelijk centrum is namelijk groot gebleken; zowel de gezinnen als de ouderen in de buurt zien graag de gezondheidszorg op loopafstand.

Een bijdrage uit het Monumentenfonds van de Provincie Gelderland is wel noodzakelijk geweest om te plannen te kunnen waarmaken.

Open dag

Bent u het afgelopen anderhalf jaar ook vaak voorbijgekomen en heeft u gezien dat er druk verbouwd werd? En bent u ook zo nieuwsgierig hoe het er van binnen uitziet? Kom dan aankomende zaterdag 9 februari eens langs op de Open Dag Gulden Hart, Centrum voor Mens en Gezondheid. De koffie staat klaar!

Bekijk hoe de voormalige Heilig Hartkerk een transformatie heeft ondergaan tot gezondheidscentrum en voor de wijk behouden is gebleven. Ervaar wie er nu gevestigd zijn (zorgpraktijken en les- en trainingspraktijken). Stel vragen aan de diverse disciplines, geniet van de dagelijkse catering van eetwinkel Stroom – de nieuwe horecagelegenheid in de kerk – en ervaar de synergie van oude en nieuwe architectuur.

Om 12.00 uur zal projectontwikkelaar en eigenaar van Gulden Hart, Eelco Schwirtz, een presentatie geven van het ontstaan en de ontwikkeling van dit centrum. Ook kinderen kunnen door middel van een speurtocht alle hoeken en gaten van het gezondheidscentrum ontdekken. Het wordt een leerzame ontdekkingsreis!

Kijk ook eens op www.guldenhart.nl

Redacteur Kees Crone schreef in 2017 over de Heilig Hart kerk op Arnhem Direct.

Reacties