Het zwervende circusbestaan van Daan Geistebrei

(Foto: Thijs de Waard.)

Zaterdagmiddag om 13 uur gaat een droom van Daan Geistebrei in vervulling. Voor het eerst is hij in een professionele setting op het podium van het Stadstheater in ‘zijn stadje’ te zien.

De geboren en getogen Arnhemmer werd als kind al gegrepen door circus, in al zijn facetten. Nadat hij vorig jaar tot grote tevredenheid als technicus mee was gereisd, kreeg hij dit seizoen van directrice Arlette Hanson de kans om een figurantenrol in de voorstelling ‘Koud kunstje’ van het Wintercircus te spelen.

Naast algemeen technicus en rekwisiteur treedt Daan op als Zwerver (zie foto). Als ik Daan aan de telefoon krijg, spat het enthousiasme ervan af. Dat wordt een leuk interview!

Zeg Daan, ik hoop niet dat je erg vergeetachtig bent.

“Haha, hoe dat zo?” Ik leg uit dat de Wintercircuskaravaan, die vanavond in Arnhem arriveert, wegens de verbouwing niet, zoals eerder, rond Musis kan parkeren maar een standplaats krijgt die ruim 3 km verderop ligt. Je zult maar in het Stadstheater aankomen voor de voorstelling en vergeten zijn je kostuum mee te nemen!

“Oh, d√°t bedoel je. Ja, eerlijk gezegd is me dat al eens overkomen. Dan moet je dus terug naar de caravan”.

Een geluk bij een ongeluk is dat Daan zijn eigen auto heeft waarmee hij, waar nodig, ook collega-artiesten en technici naar de locaties vervoert. Dus dan is zo’n extra ritje snel gemaakt. En Daan kent de stad.

Hoe kom jij bij het Wintercircus terecht?

“Ik ben op m’n zevende bij de Arnhemse circusschool Poeha begonnen en heb daar alle mogelijke lessen gevolgd. Ongeveer vanaf mijn twaalfde ben ik me gaan specialiseren in partner-acrobatiek. Dus samen met een of meerdere andere acrobaten: op elkaar klimmen, handstanden en salto’s maken. En ik ben dan de onderste man, de ‘base’.”

Het valt niet mee om op een beroepsopleiding voor circusartiest te komen. Daarom besloot Daan de opleiding tot Podium- en Evenemententechniek te volgen aan ROC A12 in Ede. Tijdens zijn stage, vorig jaar bij het Wintercircus, viel zijn grote enthousiasme op. En altijd in voor een geintje.

Wat maakt dat circus jouw hart sneller doet kloppen?

“Weet je, je kunt er zijn wie je bent en je ontwikkelen tot het uiterste randje van wat nog gaat. Ik volg gewoon mijn hart. En ik vind het persoonlijk geweldig om elke keer weer op een nieuwe plek te arriveren, ’s ochtends in een leeg theater te staan, op te bouwen en dan uiteindelijk onderdeel te zijn van dat geweldige spektakel. Je helpt elkaar door lange werkdagen met lange reistijden heen. En nu we een tijdje bezig zijn komt de ploeg ook steeds meer los. Herken je het als iemand er een beetje doorheen zit. Dan helpt een klein grapje of even een gekke bek tijdens de voorstelling, zonder dat het publiek daar wat van merkt.”

Desgevraagd aarzelt Daan niet om het Wintercircus de mooiste productie te noemen die in de Benelux-theaters rondreist. Afgelopen week waren ze nog in Hasselt en Gent (België).

Door zijn gecombineerde taken heeft Daan iedere dag een druk schema. Dat betekent ook dat hij geen bijdrage levert aan het speciale project voor bezoekers met een visuele beperking. Op het moment dat het ‘voelplein’ opent, bereidt Daan zich voor op zijn podium-optreden. En wanneer na afloop de ‘meet & feel’ met artiesten plaatsvindt, koppelt hij (samen met collega Jofri en directrice Arlette) de stroomkabels los, waarna ze snel naar de volgende standplaats vertrekken om daar de ontvangst van de rest van de karavaan voor te bereiden.

Wil je verder nog iets aan de lezers kwijt?

“Doe waar je gelukkig van wordt en zorg ervoor dat je je eigen wereld ontdekt!”

Dankjewel voor dit inspirerende gesprek, Daan. En heel veel succes gewenst met het verder realiseren van jouw grote droom.

Daan is met Wintercircus Arlette Hanson te zien op zaterdag 7 januari om 13.00 uur in Stadstheater Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het zwervende circusbestaan van Daan Geistebrei"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*