Hoe moet het nu verder met de binnenstad van Arnhem?

Sinds 2008 wonen er wereldwijd meer mensen √≠n de stad dan er buiten en de verwachting is dat in 2050 ongeveer driekwart van de wereldbevolking in de stad zal wonen. Met de stad als gigantische groeimarkt hebben grote bedrijven als Philips, IBM, Cisco en Siemens zich de laatste jaren volop op slimme en duurzame steden gestort. In Making Cities: de stad van de toekomst nam VPRO’s Tegenlicht afgelopen jaar deze plannen voor de toekomst kritisch onder de loep.

Ondertussen zien we op korte termijn de binnensteden steeds meer verpauperen. Winkels en kantoren sluiten hun deuren en het is nog maar de vraag of die ooit weer worden geopend. De economische crisis, de slechte bereikbaarheid en de verschuiving naar het nieuwe werken en winkelen zijn de belangrijkste reden voor die verpaupering volgens de experts. Als de Atlas voor gemeenten mogen geloven, dan kunnen alleen binnensteden met een hoge belevingswaarde zoals Arnhem, Zutphen en Harderwijk de toekomst rooskleurig tegemoetzien. Stadscentra die alleen functioneel zijn zoals Apeldoorn, Doetinchem en Ede krijgen het de komende jaren moeilijk. Maar wie de ontwikkelingen in steden als Arnhem volgt, krijgt toch een heel ander beeld. Zeker na de aankondiging dat publiekstrekker Bijenkorf uit Arnhem vertrekt.

Onderzoekbureaus, adviesorganisaties en binnenstadsarchitecten doen goede zaken want geen enkele stad lijkt een heldere visie te hebben op hoe de binnenstad van de toekomst er uit moet komen te zien. Ook Arnhem niet. Of toch wel? Vanmorgen gingen wethouder Michel van Wessem en retailadviseur Cor Molenaar met elkaar in debat bij Omroep Gelderland.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Hoe moet het nu verder met de binnenstad van Arnhem?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*