Hoogte80 Festival aan Zaslaan

Vier dagen lang theater, muziek, literatuur, eten, drinken én een fantastisch uitzicht. Dat is het Hoogte80 Festival dat georganiseerd wordt in stadspark Hoogte80 aan de Zaslaan. Praat je over Zaslaan dan heb je het over de Geitenkamp.

De min of meer vierkante wijk Geitenkamp wordt omsloten door de Dr. Schaepmanlaan, Beukenlaan, A12 en Rosendaalseweg. Deze volkswijk met straatnamen als Geitenkamp, Middenweg, Hertenlaan, Fazantenweg en Schuttersbergweg en -plein alsook Zaslaan werd in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw gebouwd. Het is een bijzondere wijk, die is opgezet als tuindorp. Het oudere deel is een voorbeeld van Nederlandse pittoreske stedenbouw.

Mede door de opzet, de hoogteverschillen en de bouwwijze van huizen en poortjes onderscheidt Geitenkamp zich van andere Arnhemse stadswijken. Met circa tweeduizend woningen behoort de Geitenkamp tot Nederlands grootste gemeentelijke sociale woningbouwprojecten uit de jaren twintig van de 20ste eeuw. De ansichtkaart van de Zaslaan uit 1934 werd door opa, ome Jan en tante Mina naar Terneuzen verstuurd.

De andere ansichtkaart van de Geelgorslaan uit 1967, onderaan dit artikel, is een nieuwer stukje Geitenkamp, ook wel Monnikenhuizen genoemd. Als je vanaf hier de Zaslaan oversteekt ben je op het Hoogte80-terrein. De huizen waren eigendom van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU).

Expositie

Bij dezen nog een uitgaanstip. Op zondag 29 mei 2016 exposeert Stadsvilla Sonsbeek van 10 tot 18 uur Arnhem in oude ansichtkaarten. De toegang is gratis.

geelgors0002

Beeld: Oude ansichtkaarten van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Hoogte80 Festival aan Zaslaan"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*