IGNITE Award kans voor Gelderse social startups

Na twee succesvolle regionale edities staat de IGNITE Award dit jaar open voor inzendingen uit heel Gelderland. De prijs daagt startups uit om een echte sociale verandering in gang te zetten. Deelnemers maken kans op professionele begeleiding in het opzetten van hun onderneming én een investeringsbedrag van €100.000. De inschrijving start op 1 september en verloopt via IGNITEaward.nl. Uit alle aanmeldingen worden zes finalisten gekozen. Zij pitchen op 30 november hun businessplan voor een gerenommeerde vakjury en publiek.

Startende sociaal ondernemers met een goed idee of plan om sociale verandering teweeg te brengen in de Provincie Gelderland, kunnen meedoen aan de IGNITE award. Door tien vragen te beantwoorden over hun (toekomstige) bedrijf en in een videopitch duidelijk te maken hoe zij sociale impact gaan bereiken, maken ze kans op professionele ondersteuning in het verder uitwerken van hun ideeën. Remko Boer van De Zorgoppas nam vorig jaar deel aan IGNITE. Voor hen was het ‘de ultieme haalbaarheidstoets’ van hun idee. Boer: “Als iedere startende sociaal ondernemer een traject als dit zou doorlopen dan zouden er nog meer succesverhalen zijn.” Naast deelname aan een intensief begeleidingstraject maken inzenders ook kans op een investering van honderdduizend euro in hun sociale onderneming.

Criteria om mee te doen
De belangrijkste voorwaarde om mee te kunnen doen aan de IGNITE Award: stel maatschappelijke winst voorop en bereik dit doel op een financieel duurzame manier. De impactfocus moet liggen op: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het verbeteren van sociale cohesie, het verhelpen van eenzaamheid en/of het tegengaan van uitsluiting. Bedrijven mogen zich in de ideeënfase bevinden, in de startblokken staan of maximaal twee jaar actief zijn. Bovendien moet de onderneming in de Provincie Gelderland gevestigd zijn.

Selectie en finale
Uit alle aanmeldingen worden de zes meest veelbelovende kandidaten geselecteerd. Vanaf 11 oktober nemen zij deel aan de IGNITE Business Pressure Cooker. Onder begeleiding van coaches en trainers werken de finalisten aan het versterken van hun businessplannen. “Je leert in een korte tijd enorm veel en dat komt onder andere door de goede begeleiding. Ook heeft het mij veel waardevolle contacten gebracht”, aldus Jeroen Pijnenburg van Buurtpost finalist IGNITE 2016.

Zes weken later, pitchen de finalisten hun plannen aan een vakjury en publiek van impact investeerders, sleutelfiguren uit het bedrijfsleven en beleidsmakers. Tijdens dit event bepaalt de jury wie de winnaars worden van de IGNITE Award 2017. Hierbij letten zij op de combinatie van sociale impact en financiële haalbaarheid. Daarnaast maakt de jury een inschatting van de potentie van de onderneming. De 1e prijs bedraagt €100.000 en de 2e prijs € 50.000.

Reacties