Oud beeld van Arnhem hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Een gebouwtje van vlak vóór de oorlog in het Arnhems Broek heeft ook zijn charme. Kijk naar dat kokette torentje en bedenk er het uwe bij.
De buurt Arnhemse Broek ligt aan de zuidkant van de Johan de Wittlaan. Zij is vóór de Tweede Wereldoorlog aangelegd, met vele arbeiderswoningen gelegen in straten genoemd naar J.P. Coen, Daendels, Tasman, Van Linschoten en het plein dat naar Jan van Riebeeck heet. Dit zijn politici, zeevaarders en ontdekkingsreizigers uit vroegere tijden. Omstreeks 1933 bouwden Volkshuisvesting en de Centrale Woningstichting in het Arnhemse Broek een complex met lange rijen, eenvoudige eengezinswoningen. De sobere, eentonige blokken waren typisch voor de opvattingen van de Delftse School. Het Arnhemse Broek is echt een buurt waarin men elkaar kent. Dominante woonculturen zijn de Turkse en die van autochtone Broekenaren.
Van Linschoten
Volgens het straatnaamregister van de gemeente Arnhem is de Van Linschotenstraat genoemd naar Jan Huygen van Linschoten (1563-1611). Hij was ontdekkingsreiziger die reisde naar Goa, ook wel Voor-Indië genaamd. Dat gebeurde wel enige tijd terug namelijk tussen 1583 en 1592.
Merkwaardig trouwens dat op de ansichtkaart Linschotenstraat staat. Het gebouw-met-torentje staat namelijk op Stadhoudersstraat 60. Al jaren exploiteert DrieGasthuizenGroep op deze plek in huislijke omgeving een dagopvang. Mensen met lichamelijke klachten of beginnende dementie kunnen er terecht. De eigenlijke Van Linschotenstraat ligt links van dit gebouw. De fotograaf maakte dit plaatje staande in de Van Heemskerckstraat. Jacob van Heemskerck was zeevaarder die in 1596 op Nova Zembla overwinterde. De kaart is gedateerd in 1951. De eerste steen voor het gebouw-met-torentje werd in 1939 gelegd.
Beeld: Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.
Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.
Wees de eerste die reageert op "In het Arnhemse Broek herinneren straatnamen aan roemrucht verleden"