In Paradisum

Het geheugen van het hart zeeft slechte herinneringen weg en maakt de goede mooier. Dat stelt ons in staat om met het verleden te leven. Gabriel Garcia Màrquez

De kist helde licht naar links bij het binnendragen – ik zag het, omdat ik er achter liep.

Ik vroeg me af of de anderen zich ook van tevoren hadden gerealiseerd dat dit vandaag onze plek was, lopend pal achter de kist van Tante. Ongemerkt waren we nu tot vlak vooraan bij het afscheid van een dierbare gekomen. De volgende stap zou zijn dat we zelf de beminde overledene waren.

Tante werd naar voren gedragen, waar kaarsen om haar heen stonden en haar foto op het altaar. Het was zoals ik me haar herinnerde uit de dagen die al te lang overschemerd en vergaan leken.

Er galmden woorden door het godshuis. De kist werd gezegend en bewierookt. Er werd gebeden en gezongen. Zodat Tante goed zou thuiskomen.

Aan het einde van de mis waren de dragers op schouderhoogte gehergroepeerd. Tante verliet de kerk nu recht. Dat was alvast een goed begin.

Een Mowl’etje [mo’w…õl…ôc…ô] is een kort verhaal van exact honderdvijftig woorden. Het is bedacht en ontwikkeld door René Gademann die al sinds jaar en dag publiceert op www.mowl.eu. En elke zaterdag op Arnhem Direct.

Reacties

Over de auteur

René Gademann
Een Mowl’etje [mo’wɛləcə] is een kort verhaal van exact honderdvijftig woorden. Het is bedacht en ontwikkeld door René Gademann die al sinds jaar en dag publiceert op www.mowl.eu. En elke zaterdag op Arnhem Direct. Kortgeleden is van zijn hand de thriller Colheita verschenen bij de Arnhemse uitgeverij Aquazz. Het boek is ook verkrijgbaar bij de boekhandel.

Wees de eerste die reageert op "In Paradisum"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*