Indië-herdenking bij monument Sawah Belanda

Voorzitter Don Böckman tijdens de herdenkingsrede

ARNHEM – Op veel plaatsen in Nederland is er vandaag een Indië-herdenking. Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger en was de Tweede Wereldoorlog voorbij, ook voor Nederlands-Indië.

In Arnhem is er vandaag een Indië-herdenking gehouden bij het monument Sawah Belanda in het Park Sacré-Coeur aan de Velperweg (achter Regina Pacis). Bij de herdenking worden de slachtoffers van de Japanse bezetting in Indië (maar ook in de rest van Azië), zowel burgers als militairen, herdacht.

Bestuursleden Don Böckman en Stephanie Kwee na de eerste bloemlegging

In aanwezigheid van ruim 50 belangstellenden begon vanochtend om 11:15 uur de plechtigheid met een herdenkingsrede door Don Böckman, voorzitter van de Stichting Sawah Belanda. Om 12:00 uur was er twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus, waarna alle aanwezigen bloemen legden op het monument Sawah Belanda.

Precies 71 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog was dit de tweede keer dat er in Arnhem een Indië-herdenking plaatsvond. In tegenstelling tot vorig jaar was het dit jaar in een meer sobere en officiële opzet georganiseerd. Dat heeft mede te maken met de viering van het tienjarig bestaan van monument Sawah Belanda op 27 augustus a.s.

Het monument Sawah Belanda

Sawah Belanda, het gezamenlijke monument van Joyce Bloem en haar zus Marion Bloem, is op 30 augustus 2006 onthuld in Park Sacré-Coeur, een park achter Regina Pacis aan de Velperweg. Naast een aantal gedenkstenen die in het park zijn geplaatst, is er ook een echte sawah (rijstveld) gerealiseerd waar jaarlijks rijst wordt geplant en geoogst. Sawah Belanda wordt in stand gehouden door de Stichting Sawah Belanda.

Vanwege het tienjarig bestaan van het monument zijn er 27 augustus a.s. van 12:00 – 17:00 uur festiviteiten en activiteiten gepland. Lees hierover meer op de website van Sawah Belanda of op Facebook.

 

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Indië-herdenking bij monument Sawah Belanda"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*