Ernst Casimirlaan werd Velperweg

Over de Velperweg valt genoeg te memoreren. Het was niet voor niets lange tijd één van de mooiste wegen van Nederland. Het Velperpoort-station en de opkomst van de weg als kantorenallee kregen al de aandacht. Vandaag focus op de Ernst Casimirlaan, die in 1963 werd hernoemd als Velperweg. En wat vandaag de dag Oude Velperweg heet, was vroeger gewoon Velperweg. Dat vraagt om tekst en uitleg.

Ter hoogte van de Raapopseweg/Prümelaan maakte de Velperweg eerder Рbezien vanuit Arnhem Рeen bocht naar rechts en vervolgde zijn loop naar Velp. De (paarden)tram die indertijd vanaf het centrum van Arnhem naar Velp reed, maakte die omweg niet maar reed rechtdoor via wat toen de Ernst Casimirlaan heette. In 1963 vond men dat toch wat verwarrend en werd besloten een naamswijziging door te voeren. De Ernst Casimirlaan werd Velperweg en de Velperweg die vanaf de Prümelaan tot iets voorbij de Schaapsdrift liep, werd omgedoopt tot Oude Velperweg.

Inbreiding

Trouwens, Ernst Casimir (1573-1632) was niet een van de minsten. Hij was veldmaarschalk en Luitenant-Gouverneur van Gelderland. In ieder geval belangrijk genoeg om herinnerd te blijven. Er is nu een nieuwe Ernst Casimirlaan, gelegen bij een kleine inbreiding met flats op Plattenburg. In de onmiddellijke nabijheid is de Esperantolaan.

Beeld: Deze ansichtkaart uit 1918, van collectioneur Frans Brink uit Westervoort, toont de Ernst Casimirlaan, hoek Van der Duyn Van Maasdamlaan. De geëlektrificeerde tram rijdt richting Velp en de mannen – van wie één met fiets – staan vlakbij een tramhalte. Het grote pand links op de hoek staat er nog steeds en draagt de naam De Vijf Zuylen. Het huisvest heden ten dage de bank ABN AMRO MeesPierson.

Reacties

Over de blogger

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Geef een reactie on "Ernst Casimirlaan werd Velperweg"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*