Interview Rodaan Al Galidi door Freek Vielen

Op donderdagavond 18 mei gaat theatermaker Freek Vielen met schrijver Rodaan Al Galidi in gesprek. In het Arnhemse Theater aan de Rijn vertelt Al Galidi over de jaren die hij doorbracht in een Nederlands asielzoekerscentrum.

Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi woonde negen jaar in een asielzoekerscentrum en kon niets anders doen dan wachten. Wachten tot hij werd toegelaten tot Nederland, wachten tot hij een status kreeg en wachten tot hij weer deel kon nemen aan het leven. In de tussentijd zat hij gevangen tussen twee werelden: niet meer in Irak, maar ook nog niet in Nederland. Via het generaal pardon in 2007 kreeg hij alsnog een verblijfsvergunning. Al Galidi leerde zichzelf gedurende zijn tijd in het azc de Nederlandse taal en begon met schrijven. In het goed ontvangen ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ beschrijft hij het leven in het asielzoekerscentrum en de tol van het doelloos wachten. Deze roman werd gekozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Freek Vielen is gefascineerd door dit verhaal, door de onmacht en de uitzichtloosheid van deze situatie. Vielen is theatermaker en maakte in het verleden radiodocumentaires bij Radio 1 en Radio 6. De laatste jaren richt hij zich meer op het maken van toneel. Hij is op dit moment bezig met het schrijven van een nieuw theaterstuk dat vanaf september op de planken staat.

Dit interview is een voorbereiding op de voorstelling De Aankomst van de Titanic (en andere heldendichten), die in september in Arnhem in première gaat en het hele najaar op toer is. Deze voorstelling van Freek Vielen is een duister sprookje over de rafelranden van Europa. Over wachten, vluchten en vastzitten.

Interview Rodaan Al Galidi door Freek Vielen

Datum: donderdag 18 mei 2017

Aanvang: 20.00u

Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park (achter het Feestaardvarken), Arnhem

Entree: € 5,-

Meer info: denieuweoost.nl

Koop kaarten via Theater aan de Rijn

Reacties