Eldorado in het Arnhemse Paradijs

In Arnhem is de plek van de warenmarkt echt een onderwerp om over te neulen. Werd hij tot voor kort op het Kerkplein georganiseerd sinds enige tijd wordt er weer vis op de Markt gebakken. Ten minste als deze plek niet wordt ontruimd voor kermis of ander feestgedruis. In dat geval kan best even worden uitgeweken naar de Westervoortsedijk. Ter herinnering: de weekmarkt werd lange tijd, ook nog n√° de Tweede Wereldoorlog, op de Markt gehouden. Pas later werd naar het Kerkplein uitgeweken en was de locatie vóór het provinciehuis ideaal om de auto te parkeren. Geen gezicht natuurlijk, maar het kan verkeren. Straks kan de liefhebber op het Kerkplein in ieder geval naar de laatste art house movie kijken.

De Arnhemmer weet dat de binnenstad vooral bij de Slag om Arnhem in 1944 grotendeels in puin werd geschoten. Vergelijkingen met de ruïnes van het Syrische Aleppo anno nu mogen best worden gemaakt. N√° de oorlog wordt de wederopbouw van de stad voortvarend ter hand genomen. Er zijn plannen om de sfeer van de historische binnenstad terug te brengen, maar dat lukt uiteindelijk niet. De moderniteit sloop naar binnen, gebrek aan middelen en veranderingen van inzicht maakten dat dit stukje stad werd, zoals zij er tot nog niet zo lang geleden, uitzag.

Achter de hoofdzakelijk wederopbouwgevels aan de westzijde van de Markt bevond zich een stadsrafelrandje waarin straten als Paradijs, Ariën Verhoeff- en Trompetstraat gestoffeerd waren met garages en pakhuizen. Vanuit die magazijnen vond deels de bevoorrading van de kramen op het Kerkplein plaats. Na sloop van die herbouwgribus en oneindig politiek gehakketak werd in 2014 gestart met nieuwbouw in dit Paradijsgebied. Er verrezen allerlei stadswoningen en appartementen aan Turfstraat en de plek waar voorheen de Trompetsteeg liep. Die voormalige steeg heet nu Paradijs en heeft een een charmante uitstraling. Dat vindt de projektontwikkelaar ook. Die ronkt op zijn website over “de nabijheid van verrassend leuke winkeltjes in sfeervolle straatjes”. “Borrelen of tafelen in een van de vele bijzondere restaurantjes of cafés die de stad rijk is”, behoort eveneens tot de mogelijkheden. En de bewoners mogen ook “concertzaal Musis Sacrum, poptempel Luxor, theatergroep Oostpool, ArtEZ en Het Gelders Orkest niet vergeten”. Afijn, volgens de huizenverkoper is het Paradijs voor echte stadsmensen die graag bij het “creatief kloppend Arnhemse stadshart” willen wonen. Ga rustig kijken.

Beeld: Dia van Paradijs met zicht op de Eusebiuskerk en Sigma Coating op de Ariën Verhoeffstraat, 1980-1985, Gelders Archief

Zwart/wit foto Wandeling door de Trompetsteeg met op de achtergrond de voet van de vernielde Eusebiustoren, 1945, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.