Investeringen vergroten leefbaarheid Klarendal en Presikhaaf

(Foto: Sjoerd Kulsdom.)

ARNHEM – Vorige maand verscheen het rapport ‘Aandachtswijken op eigen kracht’ van RIGO Research en Advies en deze maand is het rapport ‘Kwetsbare wijken in beeld’ van het kennisinstituut Platform31 verschenen.

Op basis van die rapporten concludeert de gemeente Arnhem in een persbericht dat de Arnhemse ‘Vogelaarwijken’ (ook ‘krachtwijken’ of ‘aandachtswijken’ genoemd) het goed doen.

Sinds 2002 laten de wijken structureel vooruitgang zien. Onderzoek naar de leefbaarheid laat zien dat er niet, zoals in andere steden, sprake is van een terugval.

In het eerste rapport worden de Arnhemse wijken Presikhaaf en Klarendal als succesverhalen genoemd. Malburgen wordt genoemd bij de wijken die ‘gestage vooruitgang’ kennen.

Het rapport is het bewijs dat het Arnhemse beleid om, als enige van de Vogelaarsteden in het land, de wijkaanpak voort te zetten, zich uitbetaalt, zo vermeldt het persbericht van de gemeente.

Veiligheidsrisico’s

Maar er is ook sprake van veiligheidsrisico’s in de krachtwijken. Een succesvol instrument dat gemeente, politie, woningcorporaties en hulpverlening al geruime tijd hanteren om dit risico te verminderen is de ‘direct er op af’ methode om overlast op adresniveau terug te dringen.

Juist deze week besloten de drie woningcorporaties om een bijdrage van 75.000 euro te leveren aan deze teams om het instrument stads dekkend te maken.

De Arnhemse aanpak stuurt er daarnaast op om ook mensen die wat meer te besteden hebben te verleiden om in één van de krachtwijken te gaan wonen.

Leefbaarheid

De huidige situatie van de leefbaarheid van Arnhem als geheel is ruim voldoende. Dat blijkt uit de landelijke ‘leefbaarometer’ en uit de leefbaarheids- en veiligheidsmonitor die de gemeente zelf opstelt.

Wethouder wonen Geert Ritsema is trots op de Arnhemse wijkaanpak:

“Dit onderzoek laat zien dat de gezamenlijke aanpak van de gemeente Arnhem en de woningbouwcorporaties om te blijven investeren in de wijken, ook toen het Vogelaargeld in Den Haag op was, zich in klinkende munt uitbetaalt. We gaan daar vol overtuiging mee door. Van wijken weten en de wijkteams zijn een volgende stap die we gezet hebben om de leefbaarheid in onze wijken op peil te houden en waar nodig te versterken.”

Bekijk hier het rapport Kwetsbare Wijken in Beeld dat echter niet concreet op de Arnhemse situatie ingaat.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Investeringen vergroten leefbaarheid Klarendal en Presikhaaf"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*