Irene Kinderziekenhuis is historie

Alleen de alleroudsten Arnhemmers herinneren zich nog, dat in de Klarendalse Catharijnestraat het Kinderziekenhuis was gevestigd. Van de Klarendalseweg tot de Johannastraat – en op veel terrein daarachter – bevonden zich de gebouwen. Het ziekenhuis werd in 1881 opgericht en in 1939 hernoemd tot Irene Kinderziekenhuis. Het Irene Kinderziekenhuis vertrok in 1959 naar nieuwbouw bij het voormalige Gemeenteziekenhuis.

Een aantal notabelen richtte in 1881 De Vereeniging het Kinderziekenhuis op, als uiting van oprechte burgerzin. Doelstelling van de filantropische vereniging was het verplegen van zieke, arme kinderen tegen een minimale vergoeding. In het allereerste begin was het Kinderziekenhuis gevestigd in twee arbeiderswoningen op Sint Marten. In 1883 verhuisde het Kinderziekenhuis al naar de Catharijnestraat. Voor de Klarendallers was het een uitkomst dat zij in hun eigen buurt een kinderziekenhuis hadden.

Tuberculose

De patiëntjes waren vaak niet ouder dan twaalf jaar. De slechte woon- en leefomstandigheden waaronder de gezinnen in de arme buurten leefden, eisten hun tol van de kinderen. Meestal leed men aan de gevolgen van slechte voeding, had men ernstige maag- en darmstoornissen of ademhalingsproblemen. Ook werd er gekampt met gewrichtsontstekingen, huidziekten en rachitis (botaandoening, ofwel Engelse ziekte). Tbc-patiënten werden eveneens in het Kinderziekenhuis opgenomen.

Financieel was het Kinderziekenhuis aanvankelijk helemaal aangewezen op contributies van de verenigingsleden, legaten en giften, die vaak in natura werden verstrekt. De gestage groei van het aantal patiënten noopte tot verbouwingen en uitbreidingen. Die vonden plaats in 1911, 1912 en 1914. Het Kinderziekenhuis was vooral bedoeld voor zieke, arme Arnhemse kinderen, maar er werden eveneens patiënten van buiten opgenomen. Daarmee vervulde het hospitaal tevens een streekfunctie. Deze functie zou na de Tweede Wereldoorlog steeds verder uitgroeien. Gelukkig maakte de opmars van antibiotica in de jaren vijftig het mogelijk, infecties al in een vroeg stadium te bestrijden.

Nieuwbouw

De behuizing van het Kinderziekenhuis was in de loop der tijd nauwelijks meer werkbaar. Al in 1949 werden plannen voor nieuwbouw op stapel gezet. Renovatie van de merendeels negentiende eeuwse gebouwen was geen optie meer. In 1959 verkaste het ziekenhuis naar nieuwbouw op de Wagnerlaan.

Beeld: Koninklijk bezoek aan het Irene Kinderziekenhuis in 1950. Zie de zusters zwaaien op het balkon. Op de achtergrond de Klarendalse Molen uit 1849 die in 1870 op deze plek werd wederopgebouwd. (foto Gelders Archief). Voor deze tekst werd o.a. gebruik gemaakt van de website van historisch Klarendal.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

2 Reactiesop"Irene Kinderziekenhuis is historie"

  1. Ik heb als kind veel in dat ziekenhuis gelegen met beenmerg ontsteking .Ik was een jaar( 4-5)
    Ik kan daar nog veel van herinneren
    In die tijd mochten je broer en zussen niet op bezoek komen
    Sinterklaas kwam daar ook altijd langs dan werden we bed voor het raam gezet.
    er is niet zo veel bekend in de boeken van arnhem wat jammenr is

  2. Ik ben op zoek naar Jeltje Streekstra die hier adj.direktriche is geweest.
    Het gaat mij om het jaar wanneer zij dat is geworden

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*