Kent u het Arnhemse monument Sawah Belanda?

Aan de Velperweg 158, in park Sacré Coeur, achter Regina Pacis, is in 2006 een prachtig kunstwerk feestelijk geopend: de Sawah Belanda (‘Hollands rijstveld’). Dit is een Indisch monument dat door beeldend kunstenaar Joyce Bloem in samenwerking met haar zus, de Indische schrijfster Marion Bloem, werd gerealiseerd.

Het monument Sawah Belanda gedenkt de Nederlands-Indische mensen (ook wel Indo’s genoemd) die na de revolutietijd in (thans) Indonesië in groten getale gedwongen naar Nederland zijn gekomen. Het monument bestaat uit een grote vijver met aan de achterzijde, midden in het park, een sawah (natte rijstvelden in terrasvorm) met zeven granieten pagina’s die rondom het rijstveld-landschap ‘zweven’. Op de granieten platen staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door Marion Bloem.

Een belangrijke activiteit vindt jaarlijks plaats op 15 augustus: de Indië-Herdenking. Dan herdenken we op ingetogen wijze het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, dus ook in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Op die datum worden bij Indië-Herdenkingen in meerdere plaatsen in Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen, herdacht.

Op 27 augustus 2016 vieren we op grootse wijze het 10-jarig bestaan van onze Sawah Belanda. Dit wordt gevierd, in samenwerking met ‘De vrienden van Bronbeek’, met toespraken door de Burgemeester van Arnhem, Marion Bloem en de commandant van Bronbeek, diverse activiteiten voor jong en oud, een expositie, dans en muziek, en natuurlijk Indisch eten. Komt allen!

De komende tijd vindt u actuele informatie op onze website www.sawahbelanda.nl en op onze Facebookpagina monument Sawah Belanda.

Don Böckman, voorzitter stichting monument Sawah Belanda Arnhem

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Kent u het Arnhemse monument Sawah Belanda?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*