Klarendalse molen: begroting voor toekomst bijna dicht

Molen de Kroon in campagnetijd, afgelopen september

Korenmolen de Kroon, ofwel de Klarendalse molen aan de Klarendalseweg, krijgt het langzaam voor elkaar om de begroting voor haar toekomstplannen dicht te tikken. Er is zojuist een subsidie toegezegd vanuit de provincie waardoor een gewenste verbouwing én noodzakelijk onderhoud een stukje dichterbij komen.

Eigenaar en stichting

Sinds enkele jaren is woningcorporatie Volkskuisvestig Arnhem eigenaar van dit rijksmonument uit 1870 en icoon van de wijk Klarendal. Het pand is in 2011 voor een euro overgenomen, maar de corporatie heeft direct een stichting in het leven geroepen ‘Stichting Vrienden van de Klarendalse molen’. Deze stichting heeft als doel om de molen aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor een groter publiek én voor onderhoud van het monument te zorgen. Komt de stichting er bij dat laatste niet uit, dan staat de corporatie garant.

Molenprijs voor toekomstplannen gemist

Zo heeft de stichting een plan gemaakt om de begane grond technisch helemaal overnieuw in te richten, enigszins naar oorspronkelijke oplevering van de molen. Momenteel kunnen er kleine evenementjes worden georganiseerd in de zogenaamde paardenstal – het bijgebouw van de molen. In de omgebouwde molen kunnen dan veel meer mensen elkaar ontmoeten en kleinschalige evenementen organiseren. Bovendien wil men er een museumfunctie aan geven door er een tentoonstelling in te richten over de geschiedenis van de wijk Klarendal. Met deze plannen was de molen afgelopen jaar genomineerd voor de Bank Giro Loterij Molenprijs √° €50.000,-. Maar helaas; ondanks een online en offline campagne én een kersverse burgemeester die er in september live mee op Facebook ging tijdens zijn tweeënhalf durende bezoek – kwam met iets meer dan 5000 stemmen de prijs niet toe aan Molen de Kroon en vertrok naar Texel.

Potje van de molen

Afgelopen zaterdag was er een nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers van de molen (daarvan zijn er nooit genoeg!) Daar kondigde fanatiek vrijwilliger Frank Lassche aan (in zijn werkzame leven verbonden aan Volkshuisvesting Arnhem) met de subsidie van de provincie van meer dan een ton, nu 80% van het gewenste bedrag binnen te hebben voor de plannen voor het ontmoetingscentrum. Trouwens, het betreft niet alleen een verbouwing: ook de romp en de stelling (balkon) zijn aan een restauratie toe. Aan de Gelderlander vertelt Lassche de hoop te hebben dat nu de begroting bijna dicht is, andere fondsen ook gemakkelijker aansluiten.

Meer informatie over de Klarendalse molen op het web en op Facebook.

——–

Nu je hier toch bent:
Arnhem Direct heeft je hulp nodig. Arnhem Direct groeit sterk, maar omdat we bijna geen inkomsten hebben, dreigen we aan het succes ten onder te gaan. Jouw donatie, klein of groot, kan ons helpen om de site overeind te houden en verder uit te bouwen.

Klik hier om Vriend van Arnhem Direct te worden. Het kost je hooguit een paar minuten. Veel dank!

 

Reacties