Lege stoelen op de Markt

© Zefanja Hoogers

Vandaag staan er allemaal lege stoelen voor het Gelders Huis (het Provinciehuis) op de Markt. Het is namelijk op 19 september EDWARD-DAY, de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Om hiervoor aandacht te vragen, staan er tot 17.00 uur, op pleinen in Zwolle, Nijverdal, Ede, Nijmegen en Arnhem lege stoelen. 65 stoelen in Overijssel en 83 in Gelderland verwijzen naar 65 verkeersdoden in Overijssel en 83 in Gelderland in het jaar 2017.

Herdenken

De stoelen staan er om de verkeersslachtoffers te herdenken. Maar ook om de samenleving bewust te maken van het aantal verkeersdoden in Oost-Nederland en dat werken aan verkeersveiligheid belangrijk is. Elke dag.

Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van het ROV Oost-Nederland en wordt in samenwerking met gemeenten gerealiseerd. Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland: “De stoelen staan er om verkeersdeelnemers bewust te maken van het aantal verkeersdoden in de provincies Overijssel en Gelderland. Maar we willen ook verkeersdeelnemers bewust maken van hun eigen gedrag in het verkeer én aandacht vragen voor de eventuele bijdrage die zij zelf kunnen leveren aan een veilig verkeer. Werken aan verkeersveiligheid is heel belangrijk. Elke dag weer. Dit kunnen we als ROV Oost-Nederland niet alleen. Samen met alle verkeersdeelnemers moeten we ervoor zorgen dat ons land verkeersveiliger wordt. Elk slachtoffer is er immers één teveel.”

Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden

Als verlengstuk van het project lege stoelen organiseert het ROV Oost-Nederland in samenwerking met Vereniging Verkeersslachtoffers een bijeenkomst voor nabestaanden. De herdenkingsbijeenkomst vindt aan het einde van deze middag plaats in het provinciehuis in Arnhem. Conny Bieze, vice-voorzitter ROV Oost-Nederland: “We vinden het belangrijk om nabestaanden de ruimte te geven om hun geliefden te herdenken op EDWARD-DAY. De lege stoelen staan er om de verkeersslachtoffers te herdenken. Maar ik wil dit graag ook op een persoonlijke manier doen, samen met de nabestaanden in de vorm van een bijeenkomst voor Oost-Nederland.”

ROV Oost –Nederland

Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Onze ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Reacties