Lezing over de opkomst van de SDAP in Arnhem

{

De opkomst van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), voorloper van de PvdA, staat centraal in de lezing die historicus Adriaan van Veldhuizen morgen (donderdag 28 januari) geeft in De Lommerd op uitnodiging van de afdeling Arnhem van de PvdA.

Van Veldhuizen vertelt over het politiek experiment dat de oprichting en opkomst van de SDAP was en hoe het was om eind negentiende eeuw lid te zijn van een politieke vereniging. Hij schreef hierover in zijn boek De Partij, inspiratiebron voor het VARA-programma De Strijd. In het bijzonder staat Van Veldhuizen stil bij de eerste Arnhemse afdeling van de SDAP.

De Lommerd is aan de Spijkerstraat 185-C. Toegang is gratis (ook voor niet-leden), inloop vanaf 19.30 uur en de lezing start om 20.00 uur.

De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) was een politiek experiment. Bij haar oprichting in 1894 hadden de meeste leden geen stemrecht, de leiders geen politieke ervaring en stond de organisatievorm nog in de kinderschoenen. Wie lid werd, zette bovendien zijn geld, goede naam en baan op het spel. Waarom zou iemand dat doen? Was ideologische overtuiging reden genoeg om aansluiting te zoeken bij de sociaaldemocraten, of speelde er meer?

Over het politieke leven in de vroege SDAP zoekt Adriaan van Veldhuizen naar een antwoord op deze vragen. Aan de hand van verhalen over personen, plaatsen en gebeurtenissen uit de eerste jaren van de SDAP, wordt duidelijk wat het betekende om partijlid te zijn. Voor veel leden was het partijleven een voortzetting van het kleinschalige verenigingsleven dat ze al kenden, niet het resultaat van een radicale keuze voor iets nieuws. De partij zorgde voor gezelligheid in de eigen buurt, maar ook voor sociale netwerken op nationaal en zelfs internationaal niveau.

Het socialistische familiegevoel had echter ook een keerzijde: slepende conflicten en keiharde ruzies namen hand over hand toe. Door deze zaken levendig te beschrijven, biedt Van Veldhuizen een kijkje in de sociaaldemocratische leefwereld van rond 1900. Dat levert niet alleen opmerkelijke verhalen over de SDAP op, maar ook een frisse blik op het fenomeen politieke partij in het algemeen.

Adriaan van Veldhuizen (1982) studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen. De afgelopen jaren was hij als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden, waar hij momenteel als docent werkzaam is. De Partij is zijn proefschrift.

Tekst/foto: Uitgeverij Promotheus-Bert Bakker

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Lezing over de opkomst van de SDAP in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*