Lidewij Edelkoort presenteert MoBa13 in Luxor Live

{

Serieus maar met de nodige humor presenteerde curator Lidewij Edelkoort haar plannen in de Luxor voor de Mode Biennale 2013 (MoBa13). De langverwachte plannen kunnen we wel zeggen. De persconferentie had namelijk vijf weken eerder al plaats moeten vinden maar is toen verschoven omdat de financiering nog niet rond was. Volgens MoBa-voorzitter Annelies Verstand-Bogaert is dat ook pas deze week gelukt.

Dat het in deze tijd bijzonder moeilijk is om sponsoren te vinden beaamt ook Lidewij Edelkoort. “Het geld rolt helemaal niet. Ik ben wel erg blij met het gekozen onderwerp. Er gaat een grote aantrekkingskracht van uit.” Ze deelt tegelijk ook een sneer uit naar de modewereld: “De modewereld gelooft niet in de eigen cultuur. De modeweken wereldwijd worden gesponsord door alcohol, auto’s en cosmetica, niet door de merken zelf.”

Fetisjisme is overal

Uit de presentatie, die niet mocht worden gefilmd of gefotografeerd, blijkt dat het thema fetisjisme eigenlijk overal is. Door op iets te focussen of uit te vergroten worden dingen als haar, de tepel en ijs al snel fetisjisitisch. Een ijsje en de tepel zijn daarin ook verbonden volgens de visie van Edelkoort: “De cone, melk en het likken en zuigen, ik zie nu overal fetisjisme”. Ze is een begenadigd spreker en onderbouwt haar verhaal visueel met allerlei aansprekende voorbeelden uit de modewereld en daarbuiten. Maar wat gaan we daar in Arnhem van zien deze zomer?

Draagbaarheid geen thema MoBa13

Om dat alvast duidelijk te maken, draagbaarheid is geen thema dit jaar. Hoe onmogelijker, hoe beter lijkt het devies. Het gaat om de inspiratie en de inhoud. Lidewij is druk met haar boek dat eigenlijk de basis vormt voor de hele MoBa en het fetisjisme-verhaal.

Gastcuratoren MoBa13

Lidewij doet het niet alleen deze Mode Biennale. Ze heeft verschillende gastcuratoren aangetrokken die naast de hoofdexpositie in het Kenniscluster, vanaf nu MoBa Centraal, op andere plekken in de stad gaan exposeren. Dat zijn onder andere:

– Schoenontwerpers Marijke Burggink & Marlie Witteveen stellen met Elevation het fenomeen van de schoen centraal. Iedereen heeft wel een kleine schoenenfetish aldus Edelkoort.

– Secret of the Apron gaat over de schort. Het Openluchtmuseum stelt haar schortencollectie beschikbaar die samen met de werken van Klaas Gubbels tentoon worden gesteld.

– Filmfestival ASVOFF Arnhem door Daine Pernet. Een tweedaags filmfestival op 22 en 23 juni over mode.

– Arnold van Geuns & Clemens Rameckers van Ravage houden een intieme expositie over het fetisjisme en de man. Denk aan ondergoed, schoenen enaccessoires.

People of the Labyrinth gaan dieper in op religie om onze bijna sprituele band met kleding en merken te duiden.

Hurray: ArtEZ 60 jaar!

Lidewij Edelkoort is zelf een oud-student van ArtEZ. ArtEZ bestaat dit jaar ook 60 jaar en dat gaan we vieren op de MoBa13. 60 studenten van zes Europese modeopleidingen gaan samen de laatste stand van zaken tonen op het gebied van modevormgeving. De studenten komen natuurlijk uit Arnhem maar onder andere ook uit Londen, Antwerpen en Florence. Deze expositie komt waarschijnlijk in de Eusebius maar dat is nog niet zeker.

40.000 bezoekers

In de aanloop naar de MoBa13 wil Lidewij Edelkoort in ieder geval al 40.000 digitale bezoekers hebben getrokken met haar speciale MoBa blog Fetishismfashion.com. Daar kunnen creatieven ook hun persoonlijke mode-fetisj delen, de meest aansprekende wordt over geschreven.
Concrete bezoekersaantallen voor MoBa13 wilde Lidewij nog niet blootgeven. De 16.000 betalende bezoekers van de 2011 editie zouden toch wel gehaald moeten worden.

Gerelateerde artikelen MoBa13

FetishPaper verbindt MoBA en de kunsten
Eerste onderdelen programma MoBa13 bekend
MoBa Friends opgericht: “Iedereen heeft vrienden nodig”
De Mode Biennale 2013 maakt een rommelige start
Als Lidewij spreekt, spreekt de Arnhem Mode Biënnale
Opwinding in het Haarhuis

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Lidewij Edelkoort presenteert MoBa13 in Luxor Live"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*