LTS Boulevard wordt Avenu1895

Na jaren leegstand komen in de voormalige LTS, de vroegere ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink, veertig appartementen, of – zoals de projectontwikkelaar ze noemt – lofts. Op het terrein erachter worden 123 appartementen gerealiseerd in vier gebouwen van meerdere lagen hoog. Bijzonder is dat alleen huurflats worden gebouwd, waar kopen momenteel de mode is. Minder gefortuneerden hoeven trouwens niet de vlag uit te steken. Huurtoeslag voor deze woonruimten in de vrije huursector op een prachtige plek zal moeilijk worden.

De ACM Vastgoed Groep met vestigingen verspreid over het land is als projectontwikkelaar betrokken bij dit omvangrijke plan. Samen met andere investeerders en aannemers wordt het gemeentelijk monument uit 1895 omgetoverd tot een prestigieuze woonplek. De school stammend uit de negentiende eeuw ondergaat een metamorfose. Daar waar tot 2009 vele generaties jongeren een beroepsopleiding kregen tot timmerman, loodgieter, bankwerker, automonteur, kleermaker, horecamedewerker, enzovoort, wordt vanaf eind dit jaar gewoond. Dat had wel vele voeten in aarde. Zo gaat het bij het monumentale pand om historisch erfgoed. Slopen was daarom niet aan de orde, waar dat voor de blokkendoos uitbreidingen aan de achterzijde niet gold. Die klaslokalen werden afgebroken hetgeen nog een forse strop opleverde. Bij de sloop kwam méér asbest tevoorschijn dan waarmee op voorhand rekening was gehouden.

Achter het gebouw, op het terrein evenwijdig aan de Van Verschuerstraat/Van Oldebarneveldtstraat, is de afgelopen maand een enorme bouwput gegraven. Eerder geslagen damwanden en continue bemaling zorgen ervoor, dat de put niet met water volstroomt. Op het grote stuk grond achter het gebouw worden een ruime parkeerkelder en de nieuwe appartementgebouwen gerealiseerd. Samen met de oudbouw vormt dit nieuwe complex één geheel, met als middelpunt een binnentuin. De nieuwbouw appartementen zijn halverwege 2020 gereed voor bewoning. De nieuwe appartementen variëren qua indeling en grootte; het woonoppervlak ligt tussen circa 51 en 143 m2. De flats hebben naast een woonkamer één, twee of drie slaapkamers. De oplevering is praktisch helemaal woonklaar inclusief luxe keuken en badkamer.

De veertig modern industrieel vormgegeven lofts hebben een oppervlakte die varieert tussen 50 en 139 m2. Ze zijn verschillend ingedeeld, maar vaak voorzien van grote raampartijen, hoge plafonds en een nis die kan dienen als bijvoorbeeld meditatie- of studiehoek. De meeste lofts hebben een trap naar een twee meter hoger gelegen slaapgedeelte. (Entresol heet dat in makelaarsbargoens). Het hoeft geen betoog dat het afwerkingsniveau, inclusief moderne-keuken-met-inbouwapparatuur, luxe-badkamer-met -inloopdouche, hoog is. Volgens ACM Vastgoed is elke loft met een woon- en slaapkamer ideaal voor singles en jonge stellen.

Beeld: Straatfoto Boulevard Heuvelink met op de achtergrond de Lagere Technische School ‘De Boulevard’, voorheen ‘Ambachtsschool’, 1975-1985, fotograaf Gemeente Archief Arnhem, dia, Gelders Archief, nr. 1524-964-1524

Bouwput Van Verschuerstraat hoek Van Oldenbarneveldtstraat, 5 juli 2018, foto Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.