Mail uit Zwolle.city: Schat voor lekkerbekken

In Arnhem wordt geworsteld met de toekomst van de binnenstad. In Zwolle zijn ze al een stapje verder. Daar wordt ‘met de stad’ gewerkt aan het ontwikkelen van de toekomstvisie Zwolle 2030.

Arnhem zou nog wat van Zwolle kunnen leren. “Zwolle is een verborgen schat voor lekkerbekken”, ontdekt blogger Chris van Buurtenregio.nl.

Het is prettig om te ervaren wat een welvarende stad Zwolle is geworden. Dat is de gedachte op woensdagavond 17 februari in de trein van Zwolle terug naar huis. Stad met 124.000 inwoners, waarvan er maar 3.300 in de binnenstad wonen. Dat is 2,6 procent.

In Zwolle is 15 procent van de bevolking migrant waarvan 6 procent uit westerse landen en 9 procent uit niet westerse landen. Ze doen het goed in Zwolle, kijk maar in de cijfers van Zwolle bij de hand, de kerncijfers van Zwolle. Dat succes is ook terug te vinden in een mooie historische binnenstad met een herkenbaar DNA.

Zwolle wil dat succes doortrekken met het ontwikkelen van een toekomstvisie naar 2030. De visie is gevraagd door de gemeenteraad aan de stad en wordt beantwoord door de bewoners aan het stadsbestuur. Het resultaat moet gebruikt gaan worden om beleid mee te maken en bestaand beleid te stroomlijnen. Het is wat braaf en voorzichtig allemaal, maar ook gebaseerd op het succes dat al bereikt is.

Zwolle heeft een burgerpanel van 10.000 bewoners en het burgerpanel zou daarmee het grootste van Nederland zijn. Een deel van dat bestand is gebruikt als vraagbaak voor de visie. Daarnaast is onder allerlei groepen informatie opgehaald, maar er is ook kennis ingebracht om de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen als een kans voor de toekomst te zien.

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe vormen van mobiliteit en daarmee bereikbaarheid, geluidsoverlast en leefbaarheid. Dat zijn randvoorwaarden die bepalen of er meer mensen in de binnenstad willen gaan wonen. In de visie mikt Zwolle op 800 nieuwe bewoners van de binnenstad. Dat is een voorbeeld van de bescheidenheid want het zouden er wel eens heel wat meer kunnen worden.

De wethouder kijkt tijdens de presentatie toe en luistert tijdens vraag- en antwoordronde. Hij heeft alleen bij afsluiting de microfoon. Hij moet er vooral voor waken dat de inbreng van raad en college de nieuwe visie niet verandert in bruine soep.

Een extern bureau (alpharainbow.nl) heeft alle info verzameld en de visie uitgewerkt op een poster die is toegelicht en terug te vinden op Zwolle.city. Volgens de eerste beelden mag het van de stad wat creatiever en wat gedurfder (minder calvinistisch wordt er volgens mij bedoeld) en het hoeft niet meer zo volgens de regels.

Zwolle is tevreden met zichzelf en heeft zich al beloond met de nieuwe Fundatie en de invulling van de Broerenkerk als meer dan een boekwinkel. Er is ook sterke horeca met topkok Jonny Boer als oogappel. Mensen omarmen het historisch karakter van de stad en willen dat karakter behouden en vinden dat het college daar strakker moet gaan optreden en geen concessies moet doen.

Op weg naar huis komt het gevoel op dat de rijkdom van Nederland verstopt zit in dit soort steden. ‘Zwolle verborgen schat voor lekkerbekken’.

Dit artikel verscheen eerder op de website Buurtenregio.nl. Buurtenregio is een website waar de ontwikkeling van stad, buurt en regio wordt besproken. Ook op Twitter.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Mail uit Zwolle.city: Schat voor lekkerbekken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*