Media Villa Arnhem start nieuwe seizoen

Media Villa Arnhem is een gratis maandelijks kennisevent in Stadsvilla Sonsbeek voor professionals op het gebied van marketing, communicatie, media en technologie. Inmiddels telt Media Villa Arnhem een ledenlijst van bijna 1,000 professionals en zijn avonden georganiseerd over big data, privacy, citymarketing en de toekomst van zorg (om er maar een paar te noemen).

Op dinsdag 27 september staat de eerste Media Villa Arnhem van het derde seizoen helemaal in het teken van open data. Paul Suijkerbuijk zal ons die avond meenemen in de wereld van open data. Wat verstaan we onder open data? Wat zijn de mogelijkheden van open data en wat kunnen wij daar als burger, ondernemer of kennisinstelling nu mee? Paul Suijkerbuijk is de drijvende kracht achter open data bij de Nederlands overheid. Suijkerbuijk helpt overheidsorganisaties met het openen van data door ondersteuning te geven op het vlak van organisatie, beleidsvraagstukken en techniek. Op Europees gebeid werkt Suijkerbuijk als innovatie expert voor de Europese Commissie.

Interesse om de avond bij te wonen? Meld je dan aan via Meetup. Toegang is gratis, maar vol is vol!

Door technologische ontwikkelingen genereren en verzamelen we steeds meer data. Dat geldt niet alleen voor commerciële partijen zoals banken, verzekeraars en sociale netwerksites, maar dat geldt ook voor overheden. Afgelopen seizoen hebben we stil gestaan bij de privacy-aspecten van al die data. Maar die data biedt ook mogelijkheden. Zeker nu de overheid ook steeds meer data beschikbaar stelt aan derden. Deze vrij beschikbare data die we ook wel open data noemen, kan bijvoorbeeld worden gebruikt door burgers, ondernemers en kennisinstellingen om er nieuwe toepassingen van te maken. Misschien wel het mooiste voorbeeld daarvan is de mobiele toepassing om de zorg te verbeteren door inzichtelijk te maken waar in geval van nood hulp kan worden gevonden.

Ook in de regio Arnhem is er steeds meer open data beschikbaar. Zowel provincie Gelderland als gemeente Arnhem werken momenteel aan platformen waar deze data beschikbaar komt. En wat zou het geweldig zijn als de overheid hier samen met het onderwijs en bedrijfsleven mee aan de slag gaan. Toepassingen bedenken en ontwikkelingen die onderwijs, zorg en andere zaken verbeteren. In Nederland worden voorzichtig de eerste stappen gezet op dit gebied, bijvoorbeeld via initiatieven als Open Data Overheid en Hack de Overheid. In Arnhem heeft het bedrijf NIDIM bijvoorbeeld (open) data gecombineerd met data die zij zelf verzamelen, en daarmee een innovatieve methode ontwikkeld om de riolering in Arnhem in beeld te brengen. Maar er kan en moet nog veel meer gebeuren.

Na afloop van de presentatie van Paul Suijkerbuijk zal Wijnand Kamerman van NIDIM ons een toepassing laten zien van gebruik open data in Arnhem.

We nodigen vooral studenten, ontwikkelaars en andere creatieven uit om deze avond mee te denken over toepassingen van open data in Arnhem!

Foto: Henk Jan Winkeldermaat

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Media Villa Arnhem start nieuwe seizoen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*