Meer groen en recreatie op Stadsblokken, meningen verdeeld over woningbouw

Meer groen, een goed evenemententerrein en meer ruimte voor recreatie op de Stadsblokken. Over die punten was iedereen het eigenlijk wel eens tijdens het Arnhems Nieuwscafé, dat vrijdagmiddag gehouden werd in Stadsvilla Sonsbeek.

Maar woningbouw? Daarover lopen de meningen ver uiteen. “Geen woningbouw”, aldus een groot deel van de aanwezigen bij het Nieuwscafé. “Dat is niet in overeenstemming met de Gebiedsvisie.
Frank Donders, die het plan Eilanden 2.0 liet ontwerpen bestreed dat. “Eilanden 2.0 sluit juist aan bij de Gebiedsvisie.”

Hoe zorgen we ervoor dat de Stadsblokken de verbindende poort wordt tussen Arnhem Noord en Arnhem Zuid? Dat was het thema van het Arnhems Nieuwscafé.

Volgens Petra de Vos van Zuid Centraal is die ambitie iets te hoog gegrepen. “Je kunt van de Stadsblokken een schakel maken tussen Arnhem Zuid en het centrum, maar iemand uit Rijkerswoerd voelt zich niet verbonden met de Geitenkamp wanneer de Stadsblokken beter ingevuld worden.”

Volgens De Vos is de mening van de Arnhemmers doorslaggevend bij de toekomst van het gebied. “Je mag de uitkomst van het participatieproces niet negeren.”

Historische werf
Een van de uitkomsten van het participatieproces is dat het mooi zou zijn als op de Stadsblokken de historie van de ASM-werf zichtbaar wordt gemaakt. Daar wordt op dit moment al hard aan gewerkt, vertelde Jan Prins van de historische werf.

“We werken op dit moment aan de bouw van een paviljoen en vanaf 1 mei gaat het pontje tussen de Rijnkade en de Stadsblokken weer varen. In de toekomst moeten er in de ASM-haven oude schepen komen te liggen en willen we een kleine historische werf realiseren waar oude schepen opgeknapt worden.”

Over die historische werf bestaat veel onduidelijkheid. Prins: “Er zijn mensen die denken dat we de ASM-werf weer willen herbouwen, maar daar is geen sprake van. De historische werf wordt heel kleinschalig.”

Evenementen
Een functie die de Stadsblokken nu al heeft is die van evemententerrein. Robin Haagen organiseert daar ieder jaar het Free Your Mind festival.

“Maar eigenlijk is het terrein op dit moment ongeschikt als evenemententerrein. Er ligt veel puin en nu is het gewoon een zandbak. Als de gemeente het opknapt, zouden er wat evenementen vanuit Sonsbeek daar naar toe kunnen verhuizen. Ik vind dat er op dit moment teveel evenementen in Sonsbeek zijn.”

Eilanden 2.0
De historische werf en een goed evenemententerrein zijn ook elementen in het plan Eilanden 2.0. Maar is Eilanden 2.0 het antwoord voor de toekomst, vroeg presentator Bob Roelofs aan Frank Donders.

Volgens Frank Donders wel. “We nemen de Gebiedsvisie, waar door heel veel Arnhemmers aan is meegewerkt, heel serieus. Harro de Jong heeft een uitwerking gemaakt van die Gebiedsvisie zonder dat weg te gooien.”

Maar hoe zit het dan met die woningen? Volgens Frank Donders wordt er door tegenstanders van Eilanden 2.0 selectief geciteerd uit de Gebiedsvisie.
“In de Gebiedsvisie staat ook dat de uitgaven voor het gebied moeten worden terugverdiend met inkomsten uit het gebied. Dat verdienmodel is iets waar wij ook invulling aan hebben gegeven.”

Volgens Donders combineert Eilanden 2.0 alle belanghebbenden. “In het verleden was het de vraag: wil je woningen of wil je natuur. Wij hebben een plan gemaakt waarin je zelfs meer natuur kunt maken, en beperkt wonen toevoegt.”

‘Beperkt wonen’ is een begrip waar niet iedereen het mee eens is. “350 woningen in het gebied is geen beperkt wonen: dat is een heel dorp erbij”, aldus een bewoner van de Stadsblokken. “Dat geeft echt een ander beeld aan het gebied.”

Bewonersplan
Bewoners presenteerden deze maand een eigen plan om Stadsblokken-Meinerswijk te ontwikkelen. Daarin ontbreekt woningbouw, maar worden de beheerkosten van het gebied via pacht van grond en verhuur van bedrijfsruimtes terugverdiend.

Maar volgens Frank Donders zit er een foutje in de berekening van de bewoners. “Zij kennen een bepaalde waarde toe aan de grond in het gebied. Ik kan je vertellen dat die waarde niet klopt.”

Toch zijn de bewoners ervan overtuigd dat Eilanden 2.0 niet gerealiseerd gaat worden. “Er ligt een Gebiedsvisie die door de gemeenteraad is aangenomen. We gaan ervan uit dat de gemeente daaraan blijft vasthouden.”

Donders: “Het lijkt nu misschien alsof wij alleen tegenover de groep staan, maar dat is niet zo. Eilanden 2.0 kan rekenen op brede steun van bijna alle partijen in Arnhem.”

Foto’s: Jan van Dalen Fotografie.

JVD_MG_2454-20160325 JVD_MG_2485-20160325 JVD_MG_2514-20160325 JVD_MG_2500-20160325

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Meer groen en recreatie op Stadsblokken, meningen verdeeld over woningbouw"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*