Meesterlijke Russen in Musis Sacrum

{

Wat een prachtprogramma had Het Gelders Orkest voor ons het afgelopen weekend. Het eerste pianoconcert van Tjaikovski had ik vorige week al met bombarie en een fragment aangekondigd. Het werd prachtig gespeeld door Dimitri Alexeev. Een Rus die al furore maakte in de jaren 70 en met de grootste orkesten van de wereld heeft gespeeld. Tjaikovski is een van de mensen waar ook Poetin trots op is, al moet hij natuurlijk verzwijgen dat de componist homoseksueel was. Iets wat nog door Paul Witteman bevestigd werd toen het over Tjaikovski vorige week in zijn avondprogramma.

Had Tjaikovski problemen met zijn seksuele geaardheid, bij Sjostakovitsj lagen de problemen, wat prozaïscher doch niet minder hinderlijk, bij de autoriteiten. Hoeveel last hij ervan ondervond in zijn componeren weet niemand, maar het is geen wonder dat zijn muziek die typische sovjetmelancholie heeft, het lijden, dat ik nog steeds in de Russen zie, zelfs al winnen ze Olympische medailles. Ik kan iedereen aanraden om zodra er iets van Sjostakovitsch op het programma staat in welke concertzaal dan ook, onmiddellijk kaarten te kopen. De grote bezetting, de overvloed aan geluid, de percussie (met bij HGO de indrukwekkende paukeniste). Er valt zoveel te beleven.

Bij ons Gelders Orkest is het natuurlijk helemaal geweldig, al was het maar omdat wij de beste fluitist van Nederland hebben, Peter Verduijn Lunel en dat de fluit zo’n voorname rol in zijn stukken speelt en zeker in deze zesde. (We hebben overigens ook sinds jaar en dag de beste trompetist, Tonnie Kievits, daarover een andere keer meer).

En dan is er ook Cecile, o,o, Cecile Huijnen die zo geweldig de strijkers aanvoert en dan tussendoor nog spelenderwijs een solo uitvoert. Het geheel stond onder strenge doch menselijke directie van Nikolai Alexeev. Die ook nog gevoel voor humor heeft. Onontbeerlijk voor een echte Rus.

De wat tragische eerste twee delen worden afgesloten door een derde deel in majeur. Het derde deel is fantastisch, de componist zelf was er tevreden over. En wij in de zaal ook! Wat is het toch een genoegen als zoveel mensen, met zoveel kwaliteit zomaar voor je een prachtig concert uitvoeren. Dar je er gewoon kaarten voor kunt kopen. Dat verwondert mij iedere keer weer.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Meesterlijke Russen in Musis Sacrum"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*