Vier architecten Kunstencluster (ArtA) presenteren hun ontwerp | liveblog

{

“Een ouderwetse architectuuravond bij CASA, dat is een tijd geleden.” “Uniek in de architectuur om zo de ontwerpen te presenteren, aan het publiek. Als dit in Rotterdam zou gebeuren, zouden ze De Doelen hebben afgehuurd.” Enkele geluiden van de bezoekers op de speciale CASA-avond waar de vier architectenbureaus hun visies op het Kunstencluster, officiële naam ArtA, presenteren. Eén van de visies is in ieder geval al te bekijken, die van S0-IL uit New York. Een video van hun plannen staat al online.

De rest van de avond houden we jullie op de hoogte van wat er allemaal gebeurt en natuurlijk de plannen van de architecten. Updates verschijnen onderaan.

20:06

So-il en hun plannen voor ArtA

20:10
Edwin Verdurmen, directeur CASA trapt af. Op de uitnodiging staan nog vijf bureaus, OMA van Rem Koolhaas is inmiddels afgevallen. Daarnaast werd de naam, ArtA, bekend. De uitnodiging is ge-update. “We laten de avond een spektakel zijn voor architectuur en stedenbouw” aldus Edwin. Guus de Rijk, projectmanager Rozet / Arta, wordt eerst kort geïnterviewd. “Het zijn ontwerpvisies, geen compleet uitgewerkte plannen.”

20:17
44 bureaus hebben zich in eerste instantie ingeschreven, aldus de Rijk. “Deze dag was beter dan mijn laatste verjaardagen. De jury die vandaag de presentatie heeft bijgewoond, is niet in de zaal aanwezig. Zij willen rustig in beraad. “Jullie volgen een hele zuivere procedure” vat Verdurmen Guus samen. De komende weken zijn de plannen te zien in Rozet en op de site kan worden gereageerd op de visies.

20:20
Selectie van internationale bureaus, geen lokale waarom is dat? “We hebben met Europese aanbestedingsregels te maken. Arnhemse bureaus hebben zich wel gemeld maar zijn het niet geworden. Er is Arnhem aanwezig, er is een Arnhemse samenwerking met Kengo Kuma.”

Wanneer maken jullie de keuze bekend? Het huidige college heeft dit beslist en een nieuw college beslist over de uiteindelijke bouw. Na de verkiezingen weten we meer.

20:22
Allard Meine (namens BIG en Allard Architecture) mag als eerste presenteren. “Het was een flinke klus om dit in korte tijd voor elkaar te krijgen.”

20:30
Allard: het was ontzettend belangrijk, hoe krijgen we het middeleeuwse centrum naar buiten en naar het groen? We konden tussen de 20 of 30 meter uitkomen. De Nieuwstraat is nu gevuld met heerlijke Nederlandse gebouwen. Om de hoek krijg je gelijk die grote weidsheid. Het uitzicht van het huidige museum moet je meenemen. Bovenop Rozet heb je ook dat uitzicht. Als je jezelf verheft boven die skyline heb je ook dat uitzicht. Hoe vermeng je de black box met de white cube?

20:38
Allard: Steden hebben landmarks nodig, herkenningspunten. Maar tegelijk moest het gebouw open zijn en van buiten duidelijk wat er binnen gebeurt. We willen een gebaar maken wat in de stad past. Het gebouw moet de as zijn waarmee we mensen naar het water halen. We gaan verder dan in elkaar grijpen, we laten de verschillende functies versmelten. Er zit een dichte kant en open kant aan, je kan aan twee kanten veruit kijken.
Zonder een kaartje te kopen, kan je altijd naar boven gaan. Het is ook onze wens om de binnentuin weer open te maken. Het is een industrieel gebouw met een andere huid er omheen.


De visie van BIG

20:49
Het gebouw oogt futuristisch en de zaal luistert ademloos. Allard: De vier bioscoopzalen zitten in de kelder. Multifunctionaliteit is belangrijk. Maar je wilt museumbezoekers ook in contact brengen met kunst. We willen in het restaurant een replica ophangen van het uitzicht van de Rijnzaal. Met luid applaus sluit Allard af.

20:55
NL Architects mag nu het podium op, ze hebben in Arnhem het poortgebouw van IPKW gebouwd. Kamiel Klaasse doet de presentatie. Een trapsgewijs en groen gebouw. Ook hier gaan de bioscoopzalen onder de grond. “Arta is het epicentrum van Arnhem, ik hoop dat het pontje er nog komt. We willen toch nog een park aan Arnhem toevoegen. De verbinding met Sonsbeek en de Jansbeek lijkt ons interessant om mee te werken.”

21:06
Klaasse: “Misschien dat de eend van Florentijn Hofman ook Arnhem eens aandoet. Of anders een drijvende versie van het Feestaardvarken. We stellen ons een soort stedelijke stuwwal voor, gevuld met een aantrekkelijk programma.” Met veel humor presenteert Kamiel zijn visie.


Visie van NL Architects

21:15
De visie van NL Architects is een soort binnenstebuiten gekeerd Rozet. De trap is het uitgangspunt geworden en loopt binnen en buiten overal door. Een heel speels gebouw, compleet anders dan wat BIG presenteerde. Er zijn allerlei duurzame slimmigheidjes ingebouwd. Onder luid applaus gaat Kamiel het podium af. De architecten zijn later nog te spreken bij hun panelen achter in de zaal. Edwin kondigt gelijk Kengo Kuma aan, “een van de meest toonaangevende Japanse architectenbureaus van onze tijd.” Names de vestiging uit Parijs is Maurizio Mucciola aanwezig en hij presenteert in het Engels. “Arnhem tegelijk verbonden en niet verbonden met de rivier. This is a dream, building on the riverfront. Arta kan een katalysator zijn voor het gebied door nieuwe activiteit te brengen naar de Rijnboog.”


Visie van Kengo Kuma op Arta

21:28
Mucciola: Arta wordt een derde landmark in Arnhem, naast het Rozet en de Eusebius. “Create an interesting and lively public space.” Door onder andere drie ingangen krijg je een natuurlijke flow en leven in het gebied. Door het open karakter van het gebouw krijgen voorbijgangers mee wat er zich binnen afspeelt. Zo hef je de barrière tussen straat en museum op. Het gebouw moet gebouwd worden op de toekomst en dus flexibel zijn. Wie weet wat voor kunst we over 20 jaar hebben?

21:37
Mucciola: Het gaat niet alleen om de kunst binnen maar ook om de relatie met buiten. Je bent onderdeel van een groter geheel. Het ‘signature restaurant’ past daar goed in en moet aansluiten bij de bestaande horeca. Elke verdieping van het gebouw geeft ook een ander uitzicht op de Rijn en het uitzicht. De dakpannen die je hier overal ziet, hebben de architecten geïnspireerd. Grote schermen moeten het directe zonlicht filteren en verduurzamen het gebouw. Verdurmen kondigt de laatste presentatie aan van Patrick Fransen en Florian Idenburg (namens Architectuurstudio HH, SO-IL en ABT).

21:46
Gedurende de hele avond is de politieke discussie eigenlijk nog niet aan bod gekomen. Het draait om de architectuur. Florian Idenburg beklimt het podium. Florian: Dit gebouw voor kunst moet tot de verbeelding spreken. Het moet als een wolk zweven net boven de stad. Het moet je meenemen naar andere realiteiten en moet je een ander perspectief geven op de stad. Mensen gaan niet meer voor de content naar het museum maar om een beleving te ervaren. Participatie en educatie zijn belangrijk maar ook samen produceren. Drie belangrijke punten: stedelijke vorm, collectieve structuur en ruimte voor reflectie. Dit is het gebouw van de video.

arta arnhem florian idenburg
Visie van Architectuurstudio HH, SO-IL en ABT

22:01
Florian sluit af met de, dat moet gezegd worden, prachtige gemaakte video. Onder luid applaus verlaat Florian het podium. Edwin Verdurmen overhandigt alle sprekers de CASA-architectuurroutes. Hij spreekt de hoop uit snel ArtA toe te kunnen voegen. Op de site van Rijnboog kan Arnhem reageren op de ontwerpen. Binnenkort volgt er ook een avond over de plannen van Meinerswijk.

Op 18 maart is er een CASA-avond over politiek en stedelijke ontwikkeling, hoe kan het dat er zo weinig wordt uitgevoerd in de zuidelijke binnenstad? De avond is inhoudelijk over, de bar is geopend. Wij sluiten dit liveblog. Wat is jullie favoriet?

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Vier architecten Kunstencluster (ArtA) presenteren hun ontwerp | liveblog"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*