In Rozet bezochten gisteravond ruim veertig personen de door website Ik Hou van Arnhem en Rozet georganiseerde talkshow Arnhem Nieuwsuur & 026 in gesprek. Talkshow gastheer Maarten Venhovens maakte het zichzelf niet makkelijk in deze uit twee delen bestaande bijeenkomst. Veel gasten en heel verschillende onderwerpen vroegen nogal wat concentratie van de aanwezigen. De nieuwe show kan een concurrent van het door Basti Baroncini gepresenteerde Herman Centraal worden.
In het eerste uur ondervroeg Venhovens drie personen. Dat waren achtereenvolgens Patrick Arink, Danielle Futselaar en Mark Debets. Arink vertelde boeiend over zijn fascinatie met de Tweede Wereldoorlog en dan vooral over “alles” dat met de Slag om Arnhem te maken heeft. Er mogen dan honderden boeken zijn verschenen over deze historische gebeurtenis, goed zoeken op internet leverde hem feiten op die niet eerder werden beschreven.
Illustrator Danielle Futselaar, bekend van haar tekeningen voor sterrenkundige organisaties als SETI Institute en NASA, legde zowel bescheiden als trots uit van zij zoal doet. Zij mag dan gewoon tekenaar zijn, ze maakt wel kans om te worden ingeschakeld bij een in China op stapel staand planetarium. Welk Arnhems Meisje kan dat zeggen!
Onderwerpkeuze
De derde gast was Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem. Venhovens vroeg hem wat nu het effect is van al die ambitieuze sportevenementen in het Arnhemse. Gaat de Arnhemse jeugd in achterstandswijken nu meer wielrennen en skaten na de Giro d’Italia en het WK Inline Skaten? Volgens Debets is dat het geval. Sport in de openbare ruimte wordt binnenkort als eerste aangekaart bij een event in de Gele Kubus bij de AKU-fontein. Hij is voorts druk bezig met het organiseren van een Arnhemse Sport Hackaton.
Zoals gezegd de onderwerpen verschilden compleet van elkaar. De enige overeenkomst was dat alle geïnterviewden uit Arnhem komen, of zich inzetten voor innovatie in de regio Arnhem-in-de-breedste-zin van het woord. Presentator Venhovens gaf de sprekers iets te veel de vrije hand. Sneller inhaken op wat werd gezegd had nog meer informatie kunnen opleveren. Wat dat betreft kon talkshow-gast Patrick Arink zich niet inhouden. Hij stelde soms vragen aan tafelgenoten die eigenlijk Venhovens naar voren had moeten brengen. Afijn, het zullen de beginnersfouten voor dit eerste optreden zijn geweest. Hoe het ook zij, de onderwerpkeuze mag ambitieus worden genoemd. Meer introductie over de items was trouwens zeer welkom geweest.
026 in gesprek
Dat geldt zeker ook (die introductie) voor de sprekers in het tweede deel van het programma onder de noemer 026 in gesprek. Drie vrouwen en twee mannen schoven aan bij Maarten Venhovens. Dat waren Loes van der Meulen van de Blauwe Tomaat, Hilmer Thijs van Studio Hands, Hilde van Dijk van Slim Opgewekt, Sigrid Helbig van The Econmic Board en Tom Kortbeek van Innovate.
Zij behandelden de vraag Hoe Innovatief is Arnhem? Is Arnhem wel trots genoeg op wat hier allemaal wordt bedacht en uitgevoerd? Hoe verhouden Arnhemse onderwijsinstituten en bedrijven zich ten opzichte van tegenpolen in technieksteden als Eindhoven en Delft? Algehele conclusie is dat “Arnhem” een aardig partijtje meeblaast. Hier werd de PET-fles uitgevonden en Buienradar op een zolderkamer bedacht. Alle vijf, helaas stonden er geen naambordjes voor hen, legden uit wat zijn of haar organisatie aan innovatie doet. Zo probeert The Economic Board uit Wageningen de regio Arnhem-Nijmegen op de innovatie-kaart te zetten, waar Wageningen als innovatiemotor optreedt. Focus is daarbij op Food, Health en Energy alsmede de dwarsverbindingen hiertussen. Zegspersoon Sigrid Helbig strooit met bedrijfsnamen als Tennet, Alliander en chipsfabrikant NXP in Nijmegen. Haar moraal, we doen het – zelfs internationaal gezien – in onze regio zo slecht nog niet. In Arnhem ontbreekt het jammer genoeg een beetje aan urgentie op het innovatievlak. Het heeft allemaal wat meer tijd nodig, is Helbigs opvatting. ‘De regio zit niet te wachten op mooie innovatieverhalen, maar op concrete resultaten. Er moet worden aangesloten op wat er al is en dan niet alleen op robots en apps. Innovatie moeten ingeburgerd raken en het organiseren van aansprekende evenementen kan daar bij helpen.’
Icoon voor Arnhem Innovatiestad
Nobelprijswinnaar Lorentz mag dan een standbeeld in Sonsbeek hebben, menig Arnhemmer weet niet hoe belangrijk hij als wetenschapper was. Arnhem en de regio ontberen een modern icoon om onze innovatiepotentie uit te dragen. Tiel heeft zijn Flipje, Arnhem zijn Arnhems Meisje, maar een icoon voor Arnhem Innovatiestad ontbreekt nog. Het Aardvarken dan maar?
Beeld: Facebookfoto Rick Kewal, Mark Debets, Maarten Venhovens, Danielle Futselaar en Patrick Arink (v.l.n.r.) in gesprek.