Met je verkering naar de Ruteck’s

Dit is het knooppunt Grote Oord, Rijn-, Vijzel- en Weverstraat aan het einde van de jaren vijftig. Links de beroemde lunchroom Ruteck’s, waar in de gloriejaren vaak live muziek werd gebracht.

De automatiek Heck’s had zijn entree in Grote Oord en bakte heerlijke friet. Een kroket trok je uit een muur-met-kleine-ruitjes, maar eerst een muntje in de gleuf stoppen voordat het loketje openging. Ruteck’s en Heck’s redden het niet en werden gesloopt. In de plaats daarvan verrees een lelijke kolos voor warenhuis Hagen. Nu huizen Kruidvat, Bart Smit en Bever er.

Ruteck’s met zijn grote ramen werd via een draaideur, bediend door een in livrei gehulde portier, in de Vijzelstraat betreden. Al dan niet meer zo jonge dames snoepten daar van een ijscoupe en genoten onderwijl van de klanken van het live orkest.

Flirten was nog sjansen zoals dat ging in de petticoat-tijd. Het Ruteck’s-pand liep in de jaren zestig van de vorige eeuw tegen de sloper op en maakte plaats voor het expanderende Klarendalse warenhuis Hagen. Hagen’s Bazar zat jarenlang op de hoek Hommelseweg en – de eveneens verdwenen – Noppenstraat.

Artiesten

De Heck’s en Ruteck’s lunchroomketen is een fenomeen in de geschiedenis van de Nederlandse horeca. Tussen 1923 en 1964 waren Heck’s en Ruteck’s een begrip in ons land. Behalve in Arnhem zaten deze lunchrooms bijvoorbeeld ook in Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam was de ‘Grote Heck’ eind jaren dertig van de 20ste eeuw op het Rembrandtplein en de Victoria Lunchroom op de Nieuwendijk.

De Grote Heck kon wel 900 gasten herbergen. Het unieke van het concept was dat men er niet alleen goed en betaalbaar kon eten, maar dat er tevens naar live optredende artiesten – zoals Connie van den Bosch en André van Duin – kon worden geluisterd. Het verhaal gaat dat aan menig Heck’s- of Ruteck’s-tafeltje heren hun dame ten huwelijk vroegen.

Door onder meer de komst van televise raakte de Ruteck’s-formule uitgewerkt. Voor amusement hoefde je de deur niet meer uit. Het café nam als uitgaansgelegenheid in populariteit toe. In de jaren zestig ging het bergafwaarts met Heck’s en Ruteck’s.

Er werden om het neergaande tij te keren nog een aantal talentenjachten georganiseerd, maar dat mocht allemaal niet meer baten. Jonge, hippe Arnhemmers gingen stappen bij de Beer, Buik, Kameleon en het Biggetje. Uitgaan op de Korenmarkt en aanpalende straatjes werd steeds populairder.

Beeld: de bron van bovenstaande foto is www.oud-arnhem.nl evenals de reclame.

De foto- en tekstcollage is van ansichtkaartencollectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

1 reactieop"Met je verkering naar de Ruteck’s"

  1. Betsy Bos-Schoutrop | 20 september 2021 om 16:22 | Beantwoorden

    Hartstikke leuke uitgaansgelegenheid, showorkest met bv Milly Scot als zangeres! Het orkest rondjes liep tussen het publiek! Ruteck’s Arnhem op de hoek van de Jansstraat- op de hoek! Andere hoek Voss, Hema en een delicatessenwinkel

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*