ARNHEM – Op diverse hogescholen en universiteiten zijn zorgen geuit over het verdwijnen van hogeschoolblad ‘Sense’. Dat is het onafhankelijke journalistieke magazine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
De kring van hoofdredacteuren van hogeronderwijsmedia heeft aan het bestuur van de HAN gevraagd om de onafhankelijke journalistiek aan de HAN te koesteren.
Het is goed voor een universiteit of hogeschool om een onafhankelijk, journalistiek medium te hebben, stellen de hoofdredacteuren:
“Een instelling voor hoger onderwijs is tenslotte geen koekjesfabriek waar alle neuzen om redenen van rendementsverhoging dezelfde kant op moeten staan, maar een plaats waar dwarsdenken en kritische kennisvergaring de ‘core business’ zijn.”
Volgens een woordvoerder van de HAN blijft er gewoon ruimte voor onafhankelijke journalistiek:
“Ik ben bang dat er meer onrust is ontstaan dan nodig. Nu lijkt het alsof we de journalistieke onafhankelijkheid niet zien zitten en dat is niet waar.”
Het maandblad Sense wordt hoog gewaardeerd, maar helaas slecht gelezen. Onder studenten leest slechts 4% het blad wekelijks en onder docenten is dat 10%.
Sense wordt daarom door de HAN als zelfstandig blad opgeheven en samengevoegd met andere HAN-publicaties.
“Dat is het laatste wat je als journalist wilt”, zegt hoofdredacteur ad interim Herman van Deutekom. “Ik ben benieuwd hoe het nieuwe medium dan op een journalistiek onafhankelijke manier kan functioneren.”
Overigens was de redactie van Sense al bezig met het plaatsen van alle artikelen van het maandblad op de Sense-website en doorplaatsing daarvan op Facebook.
Of dat een positief effect heeft op het bereik van het maandblad kon vanwege de korte tijd nog niet worden vastgesteld.
Bron: UT Nieuws (Nieuwsblad Universiteit Twente)