ARNHEM – Dagelijks komen er op Twitter veel berichten voorbij van treinreizigers die willen vertrekken vanaf station Arnhem Centraal of station Arnhem Zuid en daarbij te maken hebben met een treinvertraging. Het komt ook voor dat er treinen uitvallen.
Is het in Arnhem echt zo slecht gesteld met treinvertragingen of is er sprake van een vertekend beeld? Het zou immers zo kunnen zijn dat treinreizigers alleen vertragingen via Twitter delen en geen bericht versturen als een trein op tijd vertrekt of met een minimale vertraging.
De belangenorganisatie Rover, een vereniging van en voor reizigers die zich inzet voor goed, doeltreffend en betrouwbaar openbaar vervoer, heeft hiervoor een aparte website, de spoormonitor waarop gemeten vertragingen van het treinverkeer over een periode van drie maanden zichtbaar zijn.
Voor het station Arnhem Centraal geldt dat de vertragingen beneden het landelijke gemiddelde liggen. De treinverbinding Arnhem Centraal – Utrecht Centraal scoort het beste qua stiptheid. Statistisch gezien valt het dus nog wel mee met de vertragingen, alhoewel wachten op een trein en daarna een overstap missen, laat staan dat een trein helemaal niet rijdt, natuurlijk veel ongemak kan opleveren voor reizigers.
Reizigers die vertrekken vanaf station Arnhem Zuid staan er iets slechter voor. Het percentage +10 minuten of meer vertraging of voor opgeheven treinen is nog steeds beneden het landelijke gemiddelde, maar als het gaat over vertraging van +3 of meer en +5 minuten of meer, dan scoort station Arnhem Zuid lager dan het landelijke gemiddelde. Ook al is het aantal minuten beperkt, dit kan toch ergernis en ongemak voor treinreizigers opleveren.
Van treinen die vertrekken vanaf station Arnhem Zuid is de Sprinter naar Arnhem Centraal zowel de verbinding met de beste én de slechtste stiptheid. Dat lijkt opmerkelijk, maar het is dan ook de enige trein die tussen die stations rijdt. Hoe het is gesteld met de stiptheid van de treinen richting Nijmegen vermelden de statistieken helaas niet.
Station Arnhem Zuid staat bekend als het station dat het vaakst werd overgeslagen door de NS. Treinen stopten daar niet om vertragingen te voorkomen.
Wat de betrouwbaarheid van de vervoerders betreft, de treinen van DB, Breng, Syntus en Arriva rijden rond 90% op tijd, terwijl de NS een tiende plaats scoort met 78% stiptheid.