Onder de noemer mooi roze is niet lelijk komen steeds meer gebouwen in Arnhem in het roze te staan, dit natuurlijk voor de komende Giro d’Italia. Wat mij vorige week al opviel, en de Gelderlander afgelopen weekend ook, was natuurlijk het in het roze geschilderde kroegje De Wacht.
Dit duurt nog voort totdat de Giro voorbij is en dan gaan de LED verlichtingen weer de kast in en de geverfde gebouwen weer terug naar wat de verdwenen welstandscommisie in Arnhem voorschrijft. Jammer!
Wat al in het artikel van de Gelderlander wordt vermeld is dat toeristen juist nu De Wacht, die verder niet heel bekend is behalve dan dat vroeger hier de trambestuurders van Arnhem graag hun jenever dronken, weten te vinden. Iets waar onze landgenoten van het Koninkrijk reeds vanaf weten; neem eens een kijkje in Willemstad.
De Regenboogstad van Nederland
Waarom laten we niet het roze zitten en gaan we over tot het aanbrengen van diverse kleuren van de regenboog in de gehele binnenstad? Met uitzondering van gebouwen die niet gestuct zijn, immers is ook baksteen een erg mooi en fraai bouwmateriaal. Beginnend met een gebouw geschilderd in het Arnhems blauw. Ja mensen, er bestond zoiets als Arnhems blauw. Het is een kleur van Arnhems aardewerk die in het verleden veelvuldig voorkwam in onze stad. Zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhems_blauw
Hierbij kan natuurlijk mooi aangehaakt worden op het idee van het regenboogzebrapad. Maar in plaats van een zebrapad in deze kleuren te schilderen, gaan we dat toepassen op de hele binnenstad. Kleuren werken, mensen komen van heinde er verre om van dit soort dingen te mogen en kunnen genieten, laten we daar dan gebruik van maken.
Neem de tulpenstreek, Willemstad, Hallerbos (Belgie) of de kersenbloemsenparken in Japan als voorbeeld. Plaatsen waar mensen graag komen en genieten van de omgeving en zich vergapen aan de intense kleurbeleving.
Het benutten van kansen
Nu al maken mensen gebruik van de kleurenpracht die de lente met zich meebrengt. Dat zie je vooral bij de Lauwersgracht naast de ingang van Musis Sacrum. Daar staan al een paar decennia bomen die roze/wit bloeien in de lente. Vooral stelletjes die net getrouwd zijn maken hier veelvuldig gebruik van voor het maken van trouwfoto’s. Een parkje dat volledig en alleen uit kersenbomen zou bestaan zou in Arnhem ook niet misstaan. Het zou bijvoorbeeld gerealiseerd kunnen worden op de parkeerplaats aan de Sint Catharinaplaats.
Nu Amsterdam overspoeld wordt door (Aziatische) toeristen moeten andere steden hier creatief op inhaken. Laten we dan in Arnhem met de natuur, maar ook met onze creativiteit een voorbeeld geven.
De verbinding Arnhem-Amsterdam is een directe en korte treinrit. In Nederland denken we nog steeds dat we ver moeten reizen om elkaar te kunnen bezoeken, maar niets is minder waar. Laten we profiteren van deze korte afstanden en haal op die manier meer toeristen naar Arnhem.
Wees de eerste die reageert op "Mooi roze is niet lelijk"