Nacht van de Mode ook op Sonsbeeksingel

Zaterdagavond 11 juni a.s. bruist en borrelt het in het Modekwartier alsook Klarendalseweg en omgeving. Meer dan vijftig ontwerpers tonen dan wat zij onder treasures verstaan.

Hun schatten van passie en vakmanschap zijn onder andere op de Sonsbeeksingel te bewonderen. Een al dan niet alcoholische consumptie in één van de cafés, bijvoorbeeld Caspar, kan worden aanbevolen.

De Sonsbeeksingel loopt evenwijdig aan het spoor naar Zutphen, Zevenaar en Duitsland; de rails liggen er op een talud. De singel was zeker vroeger een zeer bedrijvige straat. Vanaf de Hommelse Poort tot ongeveer het begin van de Klarendalseweg was sinds 1926 tegen de spoordijk een winkelgalerij gesitueerd.

Lederwaren Bonnier was één van de winkels. Maar onder meer Koster verkocht er gereedschappen, Steffens kaas, Willemsen wijn, alsook Hoefsloot bedden, meubels en tapijten. Voor de lekkere trek kon men terecht in een ijssalon en automatenportiek.

Eind jaren tachtig is de galerij afgebroken ingegeven door de komst van de hoge snelheidstrein, die overigens nog steeds niet rijdt. De kaart boven dateert van 1960; de sepia afbeelding onderaan dit artikel is uit 1930.

Caspar
Tegenwoordig is hier – aan de overzijde – het Arnhemse Modekwartier gevestigd. Tal van modewinkeltjes openden op deze plek sinds 2006 hun deuren. Dit zogeheten Modekwartier wordt gedomineerd door café-restaurant Goed. Het is het voormalige station postkantoor, dat in 2008 – gezaagd in 125 brokken steen – hier naartoe werd verplaatst. Het oorspronkelijke postkantoor dateert uit 1887. Café Caspar en Hotel Modez liggen pal achter Goed.

Hotel en café liggen aan het Elly Lamakerplantsoen. Dus niet aan het Putplein zoals het plantsoen in de volksmond aanvankelijk heette. Caspar programmeert in ieder geval live muziek.

Sonsbeeksingel1930

Beeld: Oude ansichtkaarten van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Nacht van de Mode ook op Sonsbeeksingel"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*