Met een speciale publieksdag op zaterdag 31 augustus zetten de zusters Trappistinnen van abdij Koningsoord (Arnhem) de deuren open van hun nieuwe natuurbegraafplaats Koningsakker. Belangstellenden kunnen deelnemen aan een rondleiding en krijgen informatie over de achtergrond van deze bijzondere plek. De betrokkenheid van een kloosterorde bij de ontwikkeling van een landbouwgebied in een natuurbegraafplaats is een Europese primeur.
De publieksdag op 31 augustus (11-16 uur) biedt niet alleen de mogelijkheid om kennis te maken met de natuurbegraafplaats en de kloosterzusters maar omvat ook uiteenlopende programma onderdelen zoals een lezing door monnik en theoloog Thomas Quartier en muzikale intermezzo’s. Het volledige programma is te vinden op www.koningsakker.nl. De natuurbegraafplaats ligt aan de Sportlaan 25 in Arnhem, toegang via Dreijensweg (vanaf NS station Oosterbeek ook wandelend en fietsend te bereiken via de Johannahoeveweg).
Primeur
In december 2016 maakten de zusters van abdij Koningsoord hun plannen voor de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats wereldkundig. Voor het eerst in Europa zet een kloostergemeenschap zich in om bestaande landbouwgrond te transformeren in een duurzaam natuurgebied, met ruimte voor begraven, een plek van troost voor nabestaanden en een wandelgebied dat openstaat voor iedereen. Na het doorlopen van diverse administratieve en juridische procedures, onder meer nodig om het bestemmingsplan van het gebied aan te passen, is de natuurbegraafplaats officieel in gebruik genomen.
Passende bestemming
Kloosters dienen te voorzien in hun eigen levensonderhoud en ook de Trappistinnen hebben daarom altijd hun leven van gebed, stilte en studie gecombineerd met werkzaamheden binnen de abdij. Met het verwerven van akkergronden in de directe omgeving van de abdij is het denken begonnen over een nieuwe economische activiteit die aansloot bij het karakter van het kloosterleven. Het idee voor een natuurbegraafplaats ontstond door contact met de Trappistenabdij Holy Cross in Virginia (VS). Deze broeders hebben al enkele jaren een deel van hun uitgestrekte terrein ingericht als natuurbegraafplaats. De zusters zagen meteen de kansen voor dit duurzame en maatschappelijk verantwoorde verdienmodel dat past bij de stilte en spiritualiteit van het monastieke leven als antwoord op de vraag naar een nieuw verdienmodel.
Zelfstandige organisatie
De zusters hebben steeds benadrukt dat de begraafplaats een zelfstandige organisatie is. Zo is de abdij(kerk) niet beschikbaar voor uitvaarten. Echter als eigenaar van de natuurbegraafplaats blijven de zusters wel betrokken bij de gang van zaken. Er is gekozen voor een algemene signatuur. Iedereen is welkom ongeacht geloof of achtergrond.
Natuurbegraafplaatsen
Natuurbegraafplaatsen zijn in Nederland sterk in opkomst. Steeds vaker denken mensen al lang voor hun overlijden na over hun uitvaart. De keuze voor een natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid om ‘aandeelhouder’ te worden in de ontwikkeling van (nieuwe) natuurgebieden en op die manier een duurzame nalatenschap te realiseren. Mensen kunnen zelf een plek uitkiezen en de graven worden niet geruimd. Daarnaast biedt het nabestaanden een bijzondere omgeving om hun dierbaren te gedenken. Ook is een natuurbegraafplaats een manier om nabestaanden te ontzorgen; er hoeft immers geen onderhoud plaats te vinden. De bijzondere band tussen de natuurbegraafplaats en de levendige monastieke gemeenschap van abdij Koningsoord geeft Koningsakker een extra dimensie. De zusters zijn ervan overtuigd dat de ‘gewijde stilte’ die zo typerend is voor hun leven ook op de begraafplaats zal worden ervaren.