Niet voldoende budget over voor Schaarsbergen

Het bestuur van de Dorpsraad Schaarsbergen heeft vorige week een dringende brief de deur uit gedaan naar het college van B&W en alle raadsleden van de gemeente Arnhem omdat het zich ernstig zorgen maakt over het budget voor het al meer dan tien jaar beloofde groot onderhoud in de wijk.

Als laatste aan de beurt?

Het geld voor groot onderhoud is op. Tientallen wijken hebben vele miljoenen per wijk mogen ontvangen voor het opknappen van straten en riolering, maar omdat Schaarsbergen weer eens als laatste aan de beurt is, moeten wij het met de laatste kruimels doen. Lang niet genoeg om de openbare ruimte weer op orde te brengen.

Schaarsbergen accepteert dit niet en wil van de gemeente een passend budget, net als de andere wijken hebben gehad, voor groot onderhoud en het aanpakken van de wateroverlast.

De brief

Eind jaren zestig is het grootste deel van de wijk Bakenberg gebouwd in Schaarsbergen. Een redelijk kleine wijk, ingeklemd tussen de Schelmseweg, Bakenbergseweg, Kemperbergerweg en Strolaan/Karmelitessenlaan. Een fijne plek om te wonen. Bewoners gaan hier over het algemeen pas weg op hoge leeftijd, wanneer zelfstandig wonen echt niet meer gaat.

Nu, een halve eeuw later, zien we dat de openbare ruimte in de wijk snel achteruit gaat. De riolering is oud en kan het water niet meer aan en ook het asfalt en de tegels zijn broodnodig aan vervanging toe. Het wegdek is een lappendeken met vele scheuren en kuilen. Tegels zijn verzakt en kapot, waardoor ouderen zelfs met hun rollator hier niet meer goed overheen kunnen. Na een halve eeuw is het gewoon op. Logisch.

Eind december 2017 is na tien jaar, in het bijzijn van wethouder Ine van Burgsteden, het startschot gegeven voor het project Groot Onderhoud. Ook is er een werkgroep opgezet waarin bewoners actief deelnemen. Bewoners waren tevreden dat na jaren van beloftes er eindelijk eens wat ging gebeuren, maar die tevredenheid sloeg snel om. Bij de eerste bijeenkomst kregen wij het alarmerende bericht te horen dat voor het hele project 1 miljoen euro beschikbaar is. Dat klinkt als een hoop geld, maar uit de in 2014 opgestelde lijst aanpak wateroverlast (die door wethouder Van Burgsteden naar de diverse wijken is gestuurd omtrent de maatregelen die nodig zijn om wateroverlast aan te pakken) is alleen al voor dit onderwerp een kleine 3,5 miljoen euro in Schaarsbergen nodig en dit staat dan nog los van het geld dat nodig is voor het groot onderhoud (ook al gauw enige miljoenen).

Schaarsbergen (De Bakenberg) is als één van de laatste wijken aan de beurt voor het groot onderhoud. De andere wijken hadden hier een ruim budget van vele (soms tientallen) miljoenen euro’s voor per wijk, uit het BGB (BuitenGewoonBeter) potje. Maar dat potje is nu leeg en dat betekent pech gehad voor Schaarsbergen, volgens de gemeente Arnhem. Onlogisch.

Dit vinden wij niet acceptabel. Het kan niet zo zijn dat Schaarsbergen het met minder moet doen, omdat de gemeente al het geld al in de andere wijken heeft uitgegeven. Wij vragen u dan ook dringend om te zorgen voor voldoende budget voor het al zo lang beloofde groot onderhoud én de aanpak van wateroverlast in de wijk De Bakenberg op Schaarsbergen. Zodat deze wijk straks net zo mooi opgeknapt wordt als De Hoogkamp en Burgemeesterwijk. Iedere wijk is even belangrijk! Logisch!

Algemene Ledenvergadering

Dorpsraad Schaarsbergen heeft college van B&W voor de Algemene Ledenvergadering van donderdag 8 maart a.s. om 20.00 uur in het Dorpshuis aan de Kemperbergerweg. Burgemeester Marcouch zal onder meer komen vertellen over zijn eerste half jaar als burgemeester van onze stad.

Reacties