Nieuwe kansen voor Coberco-terrein

Aan de voet van de John Frostbrug ligt de grotendeels gesloopte zuivelfabriek van Coberco, voorheen o.a. Camiz. Zodra de economie aantrekt is deze voormalige industriële plek bestemd als luxe woongebied, zo werd Arnhem jarenlang voorgespiegeld. Echter, sinds 2002 is daar het wachten op. ‘Mogelijk komt nu eindelijk schot in de zaak’, schreef De Gelderlander op 19 oktober jl. FrieslandCampina moest het complex in 2015 terugkopen van projectontwikkelaar AM en bouwer Ballast Nedam. Het zuivelconcern probeert momenteel opnieuw een koper te vinden.

Cobercokwartier

Melkfabriek Coberco in Arnhem sloot aan het begin van deze eeuw haar deuren. De productie werd verplaatst naar andere concernlocaties. Het stadsbestuur schaarde zich achter een bouwplan voor een Cobercokwartier en er werd gestart met de afbraak van de voormalige melkfabriek. De hoofdingang van Coberco aan de Westervoortsedijk, van wat eens één van de grotere Arnhemse werkgevers was, bleef staan.

De gemeente Arnhem koos voor herontwikkeling van het terrein tussen Nieuwe Kade en Westervoortsedijk. Projectontwikkelaar AM en het bouwbedrijf Ballast Nedam lanceerden een ambitieus plan. Er moesten kantoren, winkels, appartementen, een hotel en een ondergrondse parkeergarage komen. Hierbij zou een deel van de oude Coberco-fabriek wordt gehandhaafd. Het moest een trendy woon-werklocatie worden schreef de architect bij de lancering van het bouwplan in 2006. In gezwollen ontwikkelaarstaal heette het: “We realiseren hier stadswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimten. Dit binnenstedelijk vernieuwingsproject, op een historische locatie aan de Rijn, vormt een speerpunt in de herontwikkeling van het Oostelijk Centrumgebied.”

Recessie

De praktijk was weerbarstiger; de economische recessie gooide roet in het eten. De bouwcombinatie AM en Ballast slaagde er tot 2015 niet in om haar plan te realiseren. Anders gezegd, het Cobercokwartier kwam niet van de grond. FrieslandCampina moest volgens het koopcontract de grond en resterende opstallen aan de Westervoortsedijk/Nieuwe Kade terugkopen. En zo gebeurde. Nu wil FrieslandCampina het hele gebied wederom van de hand doen. Bij de gemeente en het zuivelconcern meldde zich een fiks aantal geïnteresseerden. Er zijn biedingen gedaan en een aantal bieders, dat de eerste selectie overleefde, wacht in spanning af. De Gelderlander van 22 oktober jl. wijdde er nog een commentaar aan getiteld: Werk aan de winkel naast brug. Menig Arnhemmer onderschrijft dit van harte.

Beeld: Foto uit het Gelders Archief van de Westervoortsedijk anno 1958. Getoond wordt de achterzijde van het Camiz-fabriekscomplex. De oorlogsschade is geheel verdwenen. Helemaal rechts is de oude gasfabriek nog zichtbaar.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Nieuwe kansen voor Coberco-terrein"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*