No lus di trafiko – Pauline Krikke in het nieuws

Pauline Krikke op 'haar' Instagram account - ondertussen overgenomen door de gemeente Den Haag en niet actief

Helaas, onze voormalige burgemeester Pauline Krikke is weer eens negatief in het nieuws gekomen. Niet op- maar door de brandstapel. En ze heeft wijselijk gekozen voor een eervol ontslag via de achterdeur.

Door Erlend Josephy

Hoe anders was dat begin 2002, toen ze nog maar pas was aangetreden als burgemeester van Arnhem en bovendien stiekempjes was getrouwd en zich dus mevrouw Miltenburg mocht noemen, hetgeen ik haar overigens ook dringend wil aanbevelen. Op het moment dat ik dit schreef vermaakte ze zich vermoedelijk door – na flinke inname van tropische cocktails – al dan niet met ontblote limoenen de zee aldaar onveilig te maken. Arnhemse burgemeesters hebben wat met water. Zo zeilde onze vorige burgemeester – Paul Scholten – graag met een boot op het Pikmeer en snorkelt onze huidige burgemeester – Miltenburg dus – in Caribische wateren rond, wat altijd nog beter is dan in het Pikmeer, zeker als je een pasgetrouwde bruid bent, hoewel een enkeling daar overigens anders over denkt.

Mevrouw Miltenburg

Hoe het ook zij: mevrouw Miltenburg is onder de pannen en een knappe jongen die haar dat afneemt. Wat overigens wel afneemt is haar zo noodzakelijke aandacht voor de binnenstad in het algemeen en voor de door ons, binnenstadsbewoners, zo vurig gewenste doorsteek vanuit de Looierstraat naar de Steenstraat in het bijzonder. U hebt de laatste tijd ook vast wel op de radio de reclame voor Bonaire gehoord, waarin een man met een licht getinte stem zegt: “Op Bonaire zijn geen stoplichten”, waarna het even stil wordt en hij vervolgens vuil gaat zitten lachen. Je hoort hem gewoon denken: “OK jonge, in Arnhem wél, maar daar doen ze alsof er geen stoplichten zijn”, wat overigens uiteindelijk hetzelfde effect sorteert. Ik snap niet dat een burgemeester zo rustig op vakantie kan gaan, en bovendien nog even en passant in het huwelijksbootje kan stappen, in de wetenschap dat het in de Arnhemse binnenstad en met name rondom de Looierstraat zo’n puinhoop is.

Zijn er op Bonaire nou echt geen verkeerslichten?

Dan ga je toch gewoon niet, er komt altijd wel weer een nieuwe voordelige last-minute vliegaanbieding, dus eerst even dat verkeersknelpunt oplossen, en dan pas weg. Dat is de ware mentaliteit, nog uit de tijd dat de schepen van hout en de mannen van ijzer waren en de West-Indische Compagnie ongeremd de Antillen koloniseerde, hetgeen nu overigens het tegenovergestelde lijkt te gaan worden. Of zou ze op Bonaire toch nog even aan Arnhem hebben gedacht? Om het op z’n Papiaments te zeggen: aan de Kaya Kurtido (Looierstraat) of de Kaya Piedra (Steenstraat)? Aan het Plasa di Velp (Velperplein) of aan lus di trafiko (verkeerslichten)? Of aan haar wethouders Homber Konstrukshon (Bouwman), Kandela (Vlam) of Bishita (Gast)? En dachten die wethouders ook aan hun burgemeester, mevrouw Djèk? Al met al blijft er dus toch een aantal vragen staan. Wordt die doorsteek nu hersteld of niet? En de andere vraag: “Zijn er nu op Bonaire nu echt geen verkeerslichten?” Ik stuurde een mail met deze vraag naar het internetadres www.bonaireexclusief.nl/vragen/vragen.htm En het antwoord kwam op 13 maart 2002 om 04:11:14 “Klopt, geen stoplichten”.

——

Erlend Josephy was in zijn vrije tijd hij jarenlang kritische columnist van de Binnenstadskrant van Arnhem. Bovenstaand bericht is een bewerking van een column uit 2002.

Reacties