NRC prijst Sonsbeek beeldententoonstelling de hemel in

In NRC Handelsblad verscheen vandaag een groot artikel over Sonsbeek ’16; de beeldententoonstelling die afgelopen donderdag door Koning Willem-Alexander geopend werd.

NRC is lyrisch over de tentoonstelling: “Oorspronkelijk was kunst een middel om tot ideeënuitwisseling te komen. Dat idee is in alle luister hersteld. Ga het meemaken.”

‘Gewone mensen’
Na het grote succes van de vorige tentoonstelling, met aansprekende kunstwerken als de Spitting Leaders, de Lazy King én de processie waarmee de beelden door de stad gedragen werden, was het geen eenvoudige opgave om een tentoonstelling samen te stellen die even aansprekend was. Maar afgaande op de mening van kunstredacteur Lucette ter Borg is het curatorencollectief ruangrupa daar zeker in geslaagd.

“Ruangrupa heeft alles ingezet op samenwerken, samen doen en uitwisselen. En dit met aanstekelijk elan”, schrijf Ter Borg.
“Dat betekent dat Sonsbeek ’16 zich niet alleen in het park afspeelt, maar half Arnhem in bezit neemt: van de muren, musea en galeries, tot de bruggen en trottoirs. Iedereen kan meedoen.”

NRC noemt een aantal voorbeelden. De broodbakkerij van Alphons ter Avest aan de Zypendaalseweg, waar ‘gewone mensen’ iedere week hun brood kunnen bakken. En natuurlijk het hoofd dat voor Stadsvilla Sonsbeek staat.

“Het tamelijk afstotelijke half, ontvelde hoofd krijgt met behulp van uitgekauwde kauwgom (de kauwgomballenautomaat staat ernaast) een nieuwe huid, dus plakken maar.”

Boswachter
De kunstenaars die aan de beeldententoonstelling meewerken, werkten nauw samen met boswachter Jeroen Glissenaar. NRC: “Met dank aan de boswachter is een hechte, bij tijd en wijle perfecte symbiose ontstaan tussen kunst en omgeving.”

Het meest spectaculaire kunstwerk is volgens NRC het werk van Arnhemmer Rob Voerman.

“Over de waterval in Sonsbeek bouwde hij een zilverachtige grotconstructie van aluminium en gekleurd plexiglas, dat onderdak biedt aan een werkelijke bank. De bank geeft biljetten uit die de ecologische waarde aangeven van een stukje bedreigde aarde. Het water ruist, de bankbiljetten knisperen, het zonlicht dat gefilterd door bladeren en plexiglas naar binnenvalt, is blauw, paars en groen.”

Ideeënuitwisseling
Dat alle kunst in de tentoonstelling aangeraakt en gebruikt mag worden, is geen nieuw concept binnen de kunstwereld.

“Het is al eerder gezien en getoond in de kunst: dat kunst van haar voetstuk komt en dat ja, de vraag wat kunst is, niet meer belangrijk is. Ruangrupa slaagt erin om die vragen bruisend nieuw te maken. Oorspronkelijk was kunst een middel om tot ideeënuitwisseling te komen. Dat idee is in alle luister hersteld. Ga het meemaken.”

Foto: Klaas van Gorkum.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "NRC prijst Sonsbeek beeldententoonstelling de hemel in"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*