O Lungo Drom: tentoonstelling op het stadhuis

Vandaag is het rapport ‘Mensen van de reis die niet meer reizen’ aan wethouder Ritsema gepresenteerd. De presentatie van het rapport ging gepaard met de opening van de reizende tentoonstelling O Lungo Drom/De Lange Weg.

Het initiatief om de tentoonstelling naar Arnhem te halen komt van de nieuwe politieke partij Arnhem1.

Meer woonwagens

De gemeente en de woningcorporaties spraken in 2017 af om onderzoek te doen naar de behoefte aan extra standplaatsen voor (oud-)woonwagenbewoners. “Er komen meer woonwagens in Arnhem” kondigde de wethouder aan. Woonwagenkampen behoren trouwens tot immaterieel erfgoed van Nederland, vertelde de wethouder die wenst dat de gemeente en corporaties nu het aangekondigde beleid doorpakken. Arnhem heeft veertien locaties voor woonwagens, waar zowel reizigers als Sinti en Roma leven.

De corporaties waren vertegenwoordigd in directeur Gerrit Breeman van Volkshuisvesting Arnhem, die vertelde dat zij anticiperen op nieuwe woonwensen – zoals er bijvoorbeeld ook plek gemaakt gaat worden voor Tiny Houses. Met dit rapport met woonwensen en de goede ontvangst er van, geeft Arnhem een goed voorbeeld, aldus vertegenwoordigers van Sinti, Roma en Woonwagenbewoners.

Lees het volledige persbericht van woningcorporatie Portaal.

Tentoonstelling

Na de presentatie van het rapport werd de tentoonstelling in de bezoekershal van het stadhuis officieel geopend – O Lungo Drom (De Lange Weg in het Romanes): de moeite waard! Met een volledig overzicht van de geschiedenis in ons land van Sinti en Roma sinds de 15e eeuw, de holocaust, de beeldvorming in o.a. kinderliteratuur, de wereldberoemde muzikanten, heb je enkele uren nodig om te tentoonstelling volledig te bekijken. ‘De tentoonstelling kan zo bijdragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving ten aanzien van Sinti en Roma.’

Ga snel langs, want de tentoonstelling gaat na 20 maart weer verder op reis.

Reacties