Onderlangs, Bovenover en Rijnhotel zijn Arnhemse klassiekers

ARNHEM – De ansichtkaarten en foto’s over Onderlangs en Bovenover zijn bijna niet te tellen in de vele archieven en verzamelingen over het Arnhem van vroeger. De plek op de Utrechtseweg spreekt kennelijk al jaren tot de verbeelding.

De bovenstaande zonovergoten ansichtkaart dateert van vijf jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Veel groen, een enkele auto en een moeder-met-zoon-in-korte-broek die doodgemoedereerd over de beklinkerde weg richting Rijnhotel lopen. Hoef je nu niet meer te proberen.

Van de groene grandeur van destijds is weinig of niets meer over. De voortuinen van de woningen links én rechts – hier onzichtbaar – zijn fors ingekort voor de verbreding van beide wegen met fietspaden en trottoir.

Het Sint-Elisabeths Gasthuis is tussen de bladerdeken nog goed te zien, maar het aan de Onderlangs gelegen Rijnhotel, dat voorheen Rijnpaviljoen heette, valt buiten de focus van de fotograaf. Jammer, want dat Rijnhotel mocht en mag nog steeds gezien worden. Het Rijnpaviljoen werd in de jaren dertig – om precies te zijn in 1931 door architect N. van Hassel – van de twintigste eeuw ontworpen. Door oorlogsgeweld werd het zwaar beschadigd, maar nadien in oude luister hersteld. Toen vond ook de naamsverandering in Rijnhotel plaats.


Tegenwoordig exploiteert de Spaanse internationale keten NH-Hoteles (Navarra Hoteles) het. Op de website van het hotel staan ronkende teksten als het NH Arnhem Rijnhotel ligt aan de oever van de Rijn, een kwartiertje lopen van het centrum van Arnhem en het centraal station. (…) Aan de oever van de Rijn, dus een geweldig uitzicht is standaard inbegrepen. Dat is niet gelogen, maar dat kwartiertje lopen geldt alleen voor een stevige wandelaar.

En die tien minuten rijden naar grote trekpleisters als Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum gaat uit van lekker doorrijden zonder files en stoplichten. Ach, een kniesoor die daarover valt. Wat ik wél betreur is de bouw van een nieuwe hotelvleugel op de plek waar eerder het terras was. Die modernistische aanbouw doet afbreuk aan de grandeur van dit prachtige gebouw.

Beeld: ansichtkaart www.Oud-Arnhem.nl Utrechtscheweg uit 1950 en foto Rijnhotel, 1970, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Onderlangs, Bovenover en Rijnhotel zijn Arnhemse klassiekers"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*