Opening expositie ‘Groeten uit…’ in Rozet

Vandaag opent wethouder Gerrie Elfrink in Rozet de expositie “Groeten uit…” van drie basisscholen uit de Laar, Elderveld en Kronenburg/Vredenburg. De leerlingen van deze scholen brachten hun wijk letterlijk in beeld.

Afgelopen maanden trokken 76 leerlingen van drie basisscholen in Arnhem Zuid met camera’s de wijken in en fotografeerden de buurtinitiatieven en burgerkracht in hun buurt.

De leerlingen gingen in gesprek met zowel nieuwe als oud-bewoners van verschillende achtergronden en leeftijden en onderzochten de verborgen dynamiek van het Hart van Zuid.

Op de kaart
Na hun onderzoek maakten de leerlingen een serie ansichtkaarten die de wijk letterlijk positief in beeld brengt en weer op de kaart zet. De serie laat de wijk zien zoals ze door de leerlingen beleefd en verbeeld wordt.

Zo worden de kinderen op een positieve manier bewust van empowerment in hun wijk. Katja Prysiazhnuik, groep 8 van basisschool de Blinkert: “In Elderveld is het heel gezellig. Er zijn veel mooie plekken. Hier is een groot winkelcentrum en er zijn aardige mensen. De twee hoge flats lijken net op geopende boeken.”

De opbrengst? 874 foto’s, 18 interviews, 76 ontwerpen en 15.000 gedrukte ansichtkaarten die binnenkort verkrijgbaar zijn in de winkelcentra in de wijken. Een selectie hiervan wordt geeÃàxposeerd als onderdeel van een bijzondere installatie bij de entree van Rozet.

Vooruitzicht
“Groeten uit…” is de start van een meerjarig traject waarin kunstenaars samen met kinderen en jongeren uit Arnhem Zuid niet alleen op zoek gaan naar de verborgen kwaliteiten van hun wijk, maar daar zelf ook nieuwe kwaliteiten aan toe voegen.

Zo ontstaan er nieuwe verbindingen binnen de wijk en nieuwe beelden over de wijk. Deze komen te zijner tijd tot uitdrukking in poeÃàtische teksten op gevels en andere plekken in Zuid. In de expositie is daarvan al een voorproefje te zien.

Foto: Marleen Hoftijzer.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Opening expositie ‘Groeten uit…’ in Rozet"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*