Heilige Geestkerk herbergt nu orthodoxe christenen

De kritiek dat de tag Ansichtkaarten alleen van Arnhem-boven-de-Rijn melding doet, is ter harte genomen. De stad beneden de rivier verdient het eveneens genoemd te worden. Opgemerkt moet wél worden dat Arnhem zich méér dan elf eeuwen geleden aan de Jansbeek ontwikkelde. Alleen al om die reden is er vanuit historisch oogpunt méér over Arnhem-Noord dan over -Zuid te vertellen.

We blijven even bij het sacrale. Werden in vorige bijdragen de Eusebius- en Pauluskerk gememoreerd, vandaag is de beurt aan de Heilige Geestkerk. Dikke kans dat u niet weet waar die is. In Malburgen-West, aan de Gelderse Rooslaan staat dit gebouw, dat sinds eind jaren zeventig niet meer als rooms-katholieke kerk wordt gebruikt. De architect was P. Starmans; de ingebruikname gebeurde in 1942. De roomsen in Arnhem-Zuid kerkten altijd in het centrum, maar toen dat door oorlogshandelingen moeilijker werd – de brug over de Rijn werd in 1940 opgeblazen – bracht de Heilige Geestkerk verlichting. Sinds 1981 huurt de Bethel Pinkstergemeente dit godshuis, waar het in 2012 eigenaar van het onderkomen werd.

De ontkerkelijking, dat wil zeggen de afname van het kerkbezoek in het algemeen, is goed af te lezen aan de Werdegang van dit gebouw. Aanvankelijk wordt de kerk goed bezocht. Maar na vier decennia van om zich heen grijpende secularisering, rest niets anders dan sluiting. Strengeren-in-de-leer zien hun kans en nemen het gebouw begin jaren tachtig over.

Malburgen-West

Malburgen-West is deels vóór de oorlog gebouwd. De straten luisteren naar namen van bloemen, grassen, kruiden en planten. Onder andere de flatblokken aan de Andoorn-, Zonnebloem- en Egelantierstraat, alle haaks op de Gelderse Rooslaan gelegen, kregen na renovatie en schilderbeurt een heel ander gezicht. De buurt valt in ieder geval op door zijn vele renovatie en nieuwbouw. Zo zijn aan de Elzenlaan, evenwijdig aan de Nijmeegseweg veel oude flatwoningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe appartementenblokken. Aan de Nachtschade, de Veenwortelstraat en de Ogentroost verrezen moderne flatgebouwen die uitzicht bieden op de Eldenseweg en Natuurgebied Meinerswijk. Deze nieuwbouw wordt inclusief eengezinswoningen, De Plantage genoemd. Het winkelcentrumpje aan de Dovenetellaan was geregeld – door drugs gerelateerde problemen – ongunstig in het nieuws.

Beeld: Oude ansichtkaart van H. Geestkerk uit 1961 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Heilige Geestkerk herbergt nu orthodoxe christenen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*