Openluchtzwembad Klarenbeek herinnert aan gelijknamig landgoed

Arnhem heeft niet over groen en natuurgebieden te klagen. De parken Sonsbeek, Zijpendaal en Mariëndaal kent iedereen wel, maar bijvoorbeeld Klarenbeek is voor menigeen onbekender. Dat is vreemd, daar het een van de oudste Arnhemse landgoederen is. In dit eerste stadspark van Arnhem – globaal gelegen tussen de Weg achter het Bos, Monnikensteeg, Thomas a Kempislaan en Hommelseweg – werd wel degelijk gebouwd. Niet alleen woningen, maar ook in 1954 het openluchtzwembad Klarenbeek.

Het grootste deel van bos- en heidegebied Klarenbeek werd in 1878 gekocht door de gemeente Arnhem voor 243.000 gulden. Het ging om ca. 100 hectare ten noorden van de Rosendaalseweg. De watertoren De Stenen Tafel werd in 1927 op de hoek van de Weg naar de Stenen Tafel en de Weg achter het Bos gebouwd. De aanleg van nieuwe woonwijken maakte de bouw van deze watertoren noodzakelijk. De toren is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl door Johannes van Biesen (1892-1968). De toren functioneerde tot 2011 als waterbekken. Feitelijk herinnert de naam van Arnhems gemeentelijk Openluchtzwembad Klarenbeek nog aan vervlogen tijden.

Bad Klarenbeek is het enige verwarmde zwembad in de openlucht in Arnhem. Het is groot, sfeervol, wijd uitgestrekt en mooi gelegen langs de bosrand. Er zijn drie verwarmde baden, een grote glijbaan, speeltuin en ligweiden. In 1954, tijdens de naoorlogse wederopbouwperiode, werd Klarenbeek geopend. Vanaf de opening was het een groot succes. Jammer genoeg raakte het bad in de jaren tachtig door allerlei omstandigheden tijdelijk in verval. Zo beschikte de gemeente niet meer over voldoende middelen om aan de hoge onderhoudskosten te voldoen. Het onvermijdelijke gebeurde: Openluchtzwembad Klarenbeek werd gesloten.

Na vele protesten en handtekeningenacties ging de gemeenteraad om. Er kwam een structurele, substantiële subsidie. Na vier jaren gesloten te zijn geweest werd het vernieuwde openluchtbad in juli 1994 heropend. Sinds het seizoen 2010 beschikt het bad over een afdekking waardoor het verwarmde water ’s nachts niet meer afkoelt. Dat scheelt in de stookkosten en vermindert CO-2 uitstoot.

Beeld: Klarenbeek, 1977, foto Gerth van Roden, Gelders Archief

Klarenbeek in verval, 1993, fotograaf onbekend, website Klarenbeek

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.