OPINIE: In democratisch Arnhem mag iedereen demonstreren

ARNHEM – Op de ‘social media’ zoals Facebook en Twitter, maar ook in de conventionele media, staat de voorgenomen benoeming van Ahmed Marcouch (PvdA) volop in de belangstelling.

Die belangstelling loopt uiteen van felicitaties aan de voor te dragen nieuwe burgemeester van Arnhem tot ernstige verwensingen aan zijn adres.

Vicepremier Lodewijk Asscher liet gisteren op Facebook weten dat hij de uitlatingen van de PVV ‘een frontale aanval op integriteit en identiteit’ van Marcouch vindt.

Marcouch laat over de negatieve reacties op zijn aanstaande benoeming in de Volkskrant vanochtend weten dat hij bij de politie is geweest en al lang meeloopt. Hij schrikt weliswaar van de reacties, maar ze ontregelen hem niet.

Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) schreef gisteren op Facebook dat ze blij is dat Ahmed Marcouch de nieuwe burgemeester van Arnhem wordt. Over de benoeming van Marcouch en de door Geert Wilders aangekondigde demonstratie zegt zij het volgende:

“Gisteren hebben wij als Arnhemse gemeenteraad ervoor gekozen Ahmed Marcouch voor te dragen. Daar doet niets aan af. Ook niet het feit dat Geert Wilders morgen naar Arnhem wil komen om tegen ons besluit te protesteren. Ik weet niet wat hij morgen wil bereiken, maar ik ben niet onder de indruk. Het is een democratische beslissing van Arnhemse volksvertegenwoordigers. En ik ben trots op onze beslissing, die is gebaseerd op de kwaliteiten van Ahmed Marcouch; op wie hij is en niet op waar hij vandaan komt.

Maar als Wilders wil komen, dan zeg ik: kom maar en spreek je uit. Dat hebben wij ook gedaan en democratische besluiten horen tegen een stootje te kunnen. En tegen stootjes kunnen wij in Arnhem sowieso wel.”

Zo is het en bij een democratie hoort ook dat Wilders zijn anti-democratische mening mag laten horen. Maar je zou eigenlijk verwachten dat hij succesvolle en geïntegreerde Nederlanders van buitenlandse komaf zou omarmen en als voorbeeld stellen.

Dat het een demonstratie wordt tegen de benoeming van Ahmed Marcouch zal dan wel weer te maken hebben met zijn politieke strategie richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ach een half uur je licht opsteken in Arnhem kan geen kwaad. En de politicus Wilders voldoet prima aan de volgende kenschets van Groucho Marx:

“Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.”

Mooi dan ook dat de gemeente Arnhem de demonstratie niet heeft verboden, maar Wilders vanmiddag zijn ‘podium’ gunt. Welkom in het democratische Arnhem! Hier mag iedereen demonstreren.

Bron: Twitter

Reacties